SZ: «Όχι» από Σόιμπλε σε κοινό προϋπολογισμό και ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε αισθητή την παρουσία του και στη τελευταία -όπως όλα δείχνουν- συμμετοχή του στο χθεσινό Eurogroup, τονίζοντας πως είναι αντίθετος στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη σύσταση ενός κοινού προϋπολογισμού και ενός υπερυπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως μεταφέρει η γερμανική εφημερίδαSüddeutsche Zeitung.
Αντιθέτως, σε έγγραφο εργασίας που παρουσίασε κατά την συνεδρίαση και το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προτείνει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου σε δημοσίευμά της στον ιστότοπό της, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ESMνα αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ο κ. Σόιμπλε, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει να δώσει στον ESM ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών. Ως τώρα αρμόδια για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο κ. Σόιμπλε «εδώ και καιρό θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή λόγω του ότι είναι πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα». Γι' αυτό θέλει να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του ESM. «Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα - με άγνωστη έκβαση.
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που επικαλείται η SZ, ο κ. Σόιμπλε δεν θεωρεί οπωσδήποτε απαραίτητο το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για επιπρόσθετο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, καθώς, λόγω της εξόδου της Βρετανίας, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μάλλον θα πρέπει ούτως ή άλλως να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα. Με αυτό θα υπάρξει ένας μοχλός για την στήριξη και της Ευρωζώνης αλλά η βάση για μια σταθερή νομισματική ένωση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξηγεί.
Ο κ. Σόιμπλε συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά μια αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όπως επισημαίνεται, αυτή «απλώς θα εξασφάλιζε λίγο περισσότερο χρόνο και θα επαναλαμβάνονταν εθνικά λάθη του παρελθόντος».
Επιφυλακτικός όμως είναι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και απέναντι στην ιδέα του Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε θεωρεί ότι «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες νομικές βάσεις για να δημιουργήσουμε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις Συνθήκες».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να ληφθεί άμεσα μία απόφαση για πιθανή εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη «μια κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία» και ότι όσο δεν υπάρχει καινούρια κυβέρνηση, δεν θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. «Όποιος θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.