Kρίση ΗΠΑ-Τουρκίας: «Πόνος» για όσους πόνταραν στο χρέος της γείτονος..
Οι μετοχές σφυροκοπούνται, η τούρκικη λίρα κλυδωνίζεται, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της, μεταξύ ΗΠΑ- που δεν εκδίδουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν- και Ρωσίας, που της πουλά τους S400 με μεγάλη χαρά, εξοργίζοντας τον πλανητάρχη, Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μεγάλη πτώση της λίρας τονίζει τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι money managers, έχοντας συσσωρεύσει αρκετό χρέος τους τελευταίους μήνες.
Το μερίδιο του τούρκικου χρέους που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές είναι στο 23% ήτοι $32,5 δις. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με την Deutsche Bank AG.
Η αύξηση από τον Δεκέμβριο είναι της τάξεως του 3% ή $6,4 δις.
Τα ποσά αυτά υποδηλώνουν πως οι traders που αναζητούν αποδόσεις σκηνοθέτησαν ένα comeback μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο τότε προκάλεσε εκροές σε επίπεδα ρεκόρ.
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι έχουν αποφύγει συστηματικά φέτος την έκθεση στη λίρα, αυξάνοντας τις καταθέσεις του σε ξένα νομίσματα κατά $20 δις στα επίπεδα των $168 δις, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Με τους εγχώριους επενδυτές να.. παίζουν άμυνα, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας και στο σκηνικό πόλωσης, η εγχώρια αγορά χρέους είναι πιο ευάλωτη σε ξένα σοκ, όπως πχ η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
«Δεν θυμάμαι να έχουν αποφύγει οι ντόπιοι τόσες πολλές ευκαιρίες για φθηνή λίρα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε ο Timothy Ash, αναλυτής της BlueBay Asset Management.
Από την άλλη, ο Koon Chow, της Union Bancaire Privee Ubp αναμένει άνοδο της λίρας και σημειώνει:
«Η τούρκικη λίρα είχε μια από τις χειρότερες αποδόσεις του έτους, οπότε ακόμα κι αν το μετάνιωσαν μερικοί που αγόρασαν ομόλογα, τα αγόρασαν σε φθηνό νόμισμα… Εάν πουλήσουν, θα υπάρχουν άλλοι επενδυτές που θα αγοράσουν».
Δύσκολη μέρα χθες..
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε κατά 2,73%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα έτους, που έστειλε τον δείκτη κάτω από τις 101.298 μονάδες για πρώτη φορά από την 21η Ιουνίου.
Η τουρκική λίρα βρέθηκε υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, ενώ το δολάριο βρέθηκε να ενισχύεται έως και 6,6% έναντι της.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο.