Η ζάχαρη «πλημμυρίζει» την Ευρώπη
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εταιρείες όπως η γαλλική Tereos και η γερμανική Suedzucker AG αυξάνουν την παραγωγή τους για να είναι έτοιμες για τη μετάβαση.
Και οι αλλαγές πολιτικής αυτές, ενδέχεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης.
Με αυξημένη παραγωγή εντός ΕΕ, θα υπάρξει πολύ μικρότερη ανάγκη για εισαγωγές από την Αφρική και την Καραϊβική.
Επιπλέον, αν και η Βιομηχανία ετοιμάζεται εδώ και καιρό για τις αλλαγές αυτές, ενδέχεται να πιεστούν οι τιμές, οι οποίες έχασαν 28% το 2017.
Αυτή είναι και η χειρότερη απόδοση μεταξύ του δείκτη 22 εμπορευμάτων του Bloomberg. Στην ΕΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή ζαχαρότευτλων και οι αποδόσεις αναμένονται αυξημένες σε Γαλλία και Γερμανία.
«Η σοδειά θα είναι μεγάλη», τόνισε ο Ruud Schers, αναλυτής της Rabobank International. Η τράπεζα αναμένει αύξηση 23% στην παραγωγή για τη σαιζόν που ξεκίνησε την 1η Οκτώβριου.
Η άρση των περιορισμών θα τονώσει τις εξαγωγές της ΕΕ κατά 50% στους 2,2 εκατ μετρικούς τόνους αυτή τη σαιζόν, σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας.
Στην ΕΕ αντιστοιχούσε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όσο για τις τιμές, θα κυμανθούν στα 500 ευρώ ανά τόνο, κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec εκτιμά πως η άρση των περιορισμών θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών φαγητού, φαρμάκων και άλλων προϊόντων που βασίζονται στη ζάχαρη.