Προάγγελος ύφεσης η αρνητική εικόνα της αγοράς εμπορευμάτων
Σήματα... καπνού για επερχόμενη ύφεση διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς και η παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια.
Οι τιμές μιας σειράς αγαθών, όπως το πετρέλαιο και το σιδηρομετάλλευμα, βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη ζήτηση.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC, οι τιμές στα εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 25% τους τελευταίους 12 μήνες.
Φυσικά, ανάμεσα στα αγαθά παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις. Έτσι, ενώ το πετρέλαιο και το αέριο έχουν απωλέσει το 23% της αξίας τους, τα αγροτικά προϊόντα έχουν κερδίσει τουλάχιστον +11%.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα είναι... αρνητική, γεγονός το οποίο οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σοβαρή επιβράδυνση και οδεύει προς την ύφεση.
«Το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός αποτελούν βαρόμετρα κυκλικών τομέων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση, όπου αυτήν την στιγμή υπάρχει ύφεση» εξηγεί στο CNBC ο Ράιντ Άνσον, αναλυτής της Kpler. «Πιστεύω ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε μια ευρύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως στη Δύση» προσθέτει.
O ίδιος εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα δουν μια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2023 ή στο α’ τρίμηνο του 2024, και ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο σε απόσταση τριών έως έξι μηνών.
«Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να αναζωπυρώσει τις προσδοκίες της αγοράς, αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για την αδυναμία των εμπορευμάτων να βρουν τον βηματισμό τους» συνεχίζει, υπενθυμίζοντας ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή μιας σειράς εμπορευμάτων.
Τα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας, μέχρι στιγμής, αποδεικνύονται εμφανώς πιο αδύναμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
«Ειδικά στα ακίνητα, οι επενδυτές έχουν υποχωρήσει κατά 7% σε ετήσιο επίπεδο» επισημαίνει ο Μάτι Ζάο, αναλυτής της Bank of America. H πτώση στο real estate συχνά σχετίζεται με την κάμψη της ζήτησης για υλικά κατασκευών, όπως το σίδηρο, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το νικέλιο.
Οι μεγάλοι χαμένοι της αγοράς
Ενώ οι τιμές ορισμένων αγροτικών εμπορευμάτων εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στις καλλιέργειες, οι τιμές στα ενεργειακά και βιομηχανικά μέταλλα εξακολουθούν να περιορίζονται.
Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους είναι το σιδηρομετάλλευμα, το πετρέλαιο και ο χαλκός, ο οποίος χρησιμοποιείται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στη βιομηχανική μηχανική.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί αισθητά, με τα συμβόλαια Brent να εμφανίζουν κάμψη κατά σχεδόν 35% σε ετήσιο επίπεδο, παρά τις διαδοχικές μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του OPEC+ (κυρίως Ρωσία και Σαουδική Αραβία).
Η αδύναμη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιπέδων πληρότητας των ενεργειακών αποθηκών, ωθώντας προς τα κάτω τις τιμές, εξηγεί ο Ζάο. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας «μαύρου χρυσού», δηλαδή η Κίνα, έχει αυξήσει την παραγωγή άνθρακα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Βέβαια, μια απότομη πτώση των θερμοκρασιών στο β’ εξάμηνο του 2023 καθίσταται ικανή να οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης και επομένως σε ανάκαμψη των τιμών, προσθέτει ο αναλυτής της Bank of America.
«Οι τιμές σε πολλά εμπορεύματα μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς εταιρείες και καταναλωτές περιόρισαν τη ζήτηση εν όψει μιας πιθανής ύφεσης στην οικονομία» διευκρινίζει, από την πλευρά του, ο Τζιμ Βίντερχολντ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην S&P Dow Jones Indices. Παράλληλα, συμπληρώνει, τείνουν να κινούνται ανάλογα με τις αλλαγές στον πληθωρισμό. «Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, η αγορά εμπορευμάτων θα βιώσει περισσότερη πίεση βραχυπρόθεσμα».
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% το 2023 από 8,7% το 2022.