Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες στη Νέα Υόρκη
Δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, οι δείκτες της Wall Street, διευρύνοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον απολογισμό της εβδομάδας, -από τις δυσκολότερες της χρονιάς-, να είναι αρνητικός.
Στο ταμπλό o Dow Jones κατέγραψε πτώση ύψους 0,55% στις 33.734 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,29% στις 4.398 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσίασε μικρές απώλειες ύψους 0,13% στις 13.660 μονάδες.
Ανεξαρτήτως της πορείας της σημερινής συνεδρίασης και οι τρεις δείκτες παρουσίασαν απώλειες για την εβδομάδα: ο Nasdaq οριακά αρνητικός, ο S&P 500 μειωμένος κατά 0,4% και o Dow αρνητικός πρωταγωνιστής με πτώση της τάξεως του 1,3%.
Η αγορά επιχείρησε να σταθεροποιηθεί μετά το χθεσινό sell off, με τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση να καταλαγιάζει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η έκθεση, κόντρα στις προβλέψεις, δεν ήταν τελικά τόσο ισχυρή όσο φοβόταν η αγορά με τις προσλήψεις να φτάνουν τις 209.000 σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση κατά 306.000 το Μάιο. Μάλιστα για το δείκτη, ήταν η μεγαλύτερη πτώση του από το Δεκέμβριο του 2020.
Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία είχαν κι ένα αγκάθι, που αφορά ευθέως τον πληθωρισμό. Η έκθεση έδειξε πως το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που μεταφράζεται σε σταθερή τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν την αγορά εργασίας υπερβολικά… θερμή, η Federal Reserve δεν αναμένεται να αλλάξει ρότα. Η παύση του ανοδικού κύκλου που αποφάσισε τον Ιούνιο θα είναι προσωρινή και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ξεκινώντας πιθανότατα από του Ιουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο FedWatch Tool της CME δείχνει το ποσοστό των πιθανοτήτων μιας νέας αύξησης των επιτοκίων, μέσα στον Ιούλιο, στο 92,4%. Αν και κομβικό ρόλο θα παίξουν και τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, που θα δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανακοινώνεται την Τετάρτη και μια μέρα μετά ο δείκτης τιμών παραγωγού.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Χάκετ της Nationwide, οι δείκτες είναι αναπόφευκτο πως θα χάσουν έδαφος μετά την πολύ ισχυρή εκκίνηση τους για τη χρονιά. Μάλιστα, έκανε λόγο για μια φυσική και υγιή περίοδο διόρθωσης, καθώς η αγορά πλησιάζει προς την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.
Για τον ίδιο λόγο η Σολίτα Μαρτσέλι, της UBS Global Wealth Management, υποστήριξε πως προτείνει στους πελάτες της επενδύσεις σε assets σταθερού εισοδήματος και σε όχι μετοχές, καθώς το μακροοικονομικό τοπίο γίνεται σταδιακά πιο πολύπλοκο.
Σε επίπεδο μετοχών ανάμεσα στις μεγάλες χαμένες του S&P 500 ήταν οι εταιρείες φαρμάκων και προϊόντων υγείας, με την Merck, την Align Technology και την Eli Lilly να οδηγούν την πτώση.
Μεγάλη κάμψη και για τη μετοχή της Levi Strauss, καθώς η γνωστή φίρμα με ρούχα τζιν προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη της χρονιάς.
Στον αντίποδα ανάμεσα στις κερδισμένες ήταν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με κορυφαίες την Schlumberger, την Halliburton και την Phillips 66, αντανακλώντας το άλμα των πετρελαϊκών τιμών στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και έξι εβδομάδες. Μάλιστα, τόσο το Brent όσο και το WTI παρουσίασαν κέρδη της τάξεως του 2%, συμπληρώνοντας έτσι τη δεύτερη εβδομάδα κερδών.
Πάντως, την... παράσταση «έκλεψε» η μετοχή της Rivian Automotive, με την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων να καταγράφει άλμα έως 16% λόγω των θετικών επιδόσεων της φτάνοντας τη μετοχή σε νέο υψηλό με κέρδη 40% σε ετήσια βάση.