Οδηγός... επιβίωσης για επενδυτές σε περίοδο ύφεσης
Τους πέντε τρόπους με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να αποφύγουν τα ρίσκα, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση λόγω του πληθωρισμού, έδωσε στη δημοσιότητα η JPMorgan Private Bank.
Ο τομέας διαχείρισης πλούτου της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ επεσήμανε τις επιλογές αυτές στη νέα της ανάλυση, υποστηρίζοντας πως θα προστατεύσουν τους επενδυτές από την επερχόμενη ύφεση.
Σημειωτέον πως οι ανησυχίες για την πρόκληση ύφεσης έχουν αυξηθεί από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκιά της έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. H Fed έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους 15 μήνες.
«Η δημιουργία ύφεσης είναι πιθανότερη από την αποφυγή της», ανέφερε η JPMorgan Private Bank, παραθέτοντας τις προτάσεις της αναλυτικά:
1. H επόμενη bull market
Η αμερικανική αγορά δεν έχει εισέλθει, ακόμα, σε bull market, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει για τις αμερικανικές μετοχές.
Αν και αυτό δε σημαίνει πως τα πράγματα θα είναι όλα ρόδινα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την μεταβλητότητα της αγοράς για να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
«Οι αγορές καταγράφουν πτώση όταν υπάρχει αυξημένος φόβος. Τότε είναι και η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις. Τώρα, οι επενδυτές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα νέο χαρτοφυλάκιο το οποίο θα τους προσφέρει σημαντικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης bull market», τόνισε η έρευνα, υπογραμμίζοντας πως τομείς όπως αυτοί των μικροτσίπ και των εργολαβικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικές επιλογές.
2. Επενδύσεις στο εξωτερικό
Οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν και στις ξένες αγορές, εκτός των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η JPMorgan.
«Η Ευρώπη τα έχει πάει καλύτερα από τις ΗΠΑ το τελευταίο δωδεκάμηνο. Αν και η ανάκαμψη της Κίνας έχει καθυστερήσει, έχουμε λόγους για τους οποίους πιστεύουμε πως τα πράγματα μπορεί, σύντομα, να αλλάξουν. Όπως πάντα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος των ισοτιμιών με το δολάριο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την κερδοφορία», επεσήμανε η ανάλυση.
Όσον αφορά την Κίνα, η τράπεζα υπογράμμισε πως αναμένει μία «σημαντική και στιβαρή ανάπτυξη μετά από τα lockdowns. Προφανώς, οποιεσδήποτε επενδύσεις στη χώρα φέρουν αυξημένο βαθμό κινδύνου από τις επενδύσεις σε ανεπτυγμένες αγορές, αλλά οι επενδυτές μπορούν να βγουν κερδισμένοι εάν ρισκάρουν το β’ εξάμηνο του έτους».
3. Διαφοροποίηση
«Ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλοί πελάτες μας είναι η επικεντρωμένη επένδυση σε ένα ομόλογο ή μία μετοχή. Η πρόσφατη μεταβλητότητα, η οποία συνοδεύτηκε από την κατάρρευση τοπικών αμερικανικών τραπεζών έχει κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις πολύ επικίνδυνες. Οποιαδήποτε κι αν είναι η στρατηγική η οποία εν τέλει θα ακολουθήσετε ως επενδυτές, θα πρέπει να μελετήσετε τις επιπτώσεις της μη διαφοροποιημένης επένδυσης σε περίπτωση κρίσης», ανέφεραν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Business Insider.
4. Μετρητά και ομόλογα
«Οι Αμερικανοί πελάτες μας έχουν επενδύσει σημαντικά στα μετρητά και το σταθερό εισόδημα, μετά από τις κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τους τελευταίους 15 μήνες. Αν και αυτό κάποτε ήταν λογικό, οι επενδύσεις αυτές θα έχουν περιορισμένη κερδοφορία από εδώ και στο εξής. Κατά τη διάρκεια του επόμενου δωδεκάμηνου, η Fed ενδέχεται να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκιά της. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες μας μπορεί να κληθούν να επανεπενδύσουν τα $500 δισ. τους εκτός του τομέα των μετρητών», τονίζεται στην ανάλυση.
5. Κίνδυνοι και ευκαιρίες
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι τομείς των τραπεζών και των ακινήτων θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρωστία της γενικότερης αμερικανικής οικονομίας.
Οι δύο αυτοί κλάδοι έχουν ήδη πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων της Fed και την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, αλλά και από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων στην αγορά των εμπορικών ακινήτων.
Παρ’ όλα αυτά, η JPMorgan Private Bank τονίζει πως «οι κίνδυνοι κρύβουν και ευκαιρίες εάν κανείς ξέρει που να ψάξει. Πιστεύουμε πως οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανακαλύψουν τέτοιες ευκαιρίες μέσω της προσφοράς δανεισμού σε υψηλής ποιότητας δανειζόμενους οι οποίοι παραδοσιακά θα δανείζονταν από τραπεζικά ιδρύματα. Θα μπορούσαν επίσης να αγοράσουν εξαιρετικά ακίνητα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία. Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε τις απειλές, αλλά ούτε και τις ευκαιρίες».