Χύθηκε... αίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα, Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα σενάρια ομαλής προσγείωσης των οικονομιών ξαναφούντωσαν προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές. Την ίδια ώρα και οι δείκτες της Wall Street κινούνται στο... βαθύ «κόκκινο».
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε βουτιά ύψους 2,34% στις 447 μονάδες με όλους τους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 4% κατέγραψαν οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου, με τις εταιρείες του λιανεμπορίου να ακολουθούν πέφτοντας περίπου 3,7%.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες με τον γερμανικό DAX να χάνει 2,57% στις 15.528 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 3,13% στις 7.082 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να περιορίζεται σε ποσοστό 2,17% στις 7.280 μονάδες.
Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διολισθαίνει κατά 2,53% στις 27.506 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.285 μονάδες μειωμένος κατά 2,12%.
Τα πολύ ισχυρά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας θορύβησαν δικαιολογημένα τις αγορές, δεδομένου πως μόλις χθες τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι κάποια μέλη ήθελαν να αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούνιο (παρά το γεγονός ότι τελικά ενέδωσαν στην προσωρινή παύση) επικαλούμενα την αργή πτώση του πληθωρισμού και τις ισχυρές αντιστάσεις της οικονομίας και δη, της αγοράς εργασίας.
Το τελευταίο επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα έδειξε «έκρηξη» τους κατά 497.000 τον Ιούνιο, ήτοι δηλαδή στα διπλάσια από τα αναμενόμενα επίπεδα (οι επενδυτές περίμεναν αύξηση γύρω στις 220.000). Ήταν δε, το υψηλότερο νούμερο για το δείκτη από τον Ιούλιο του 2022, παρά τις ειδήσεις που καταγράφονται συνεχώς περί νέων απολύσεων κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο.
Αντιστοίχως η έκθεση JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας έδειξε πτώση των «ανοιγμάτων» κατά 496.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 9,82 εκατ. το Μάιο, με τις κενές θέσεις εργασίας να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη δεξαμενή εργαζομένων σε αναλογία 1,6 προς 1. Μάλιστα, ο όγκος των παραιτήσεων, που είναι ενδεικτικό νούμερο για το πόσο πρόθυμος είναι ο εργαζόμενος να ρισκάρει να αλλάξει δουλειά αναζητώντας καλύτερες συνθήκες, αυξήθηκε στις 250.000.
Με λίγα λόγια τα νούμερα αυτά δεν αφήνουν περιθώρια ευελιξίας στη Fed να παρεκκλίνει από την πρόθεση της να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων και αυτό εύλογα προκάλεσε κατήφεια στις αγορές και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.
Η αναζωπύρωση των φόβων για την πορεία των οικονομιών αναπόφευκτα πυροδότησαν πιέσεις και στην αγορά εμπορευμάτων ανακόπτοντας την ανοδική τροχιά που είχαν πάρει οι πετρελαϊκές τιμές, τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, η τιμή του Brent βρέθηκε να χάνει 1,25% στα 75,60 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI περιορίστηκε σε ποσοστό 1,21% στα 70,92 δολάρια.
Απώλειες και για το χρυσό που κινήθηκε στα 1.914 δολάρια ανά ουγγιά με πτώση της τάξεως του 0,64% αντιδρώντας στην αποδυνάμωση του δολαρίου.
Πραγματικά, ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε κατά 0,3% στο 103,03 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0866. Πάντως, στις αγορές συναλλάγματος σε ρόλο πρωταγωνιστή βρέθηκε η βρετανική στερλίνα που «έπιασε» υψηλό δύο εβδομάδων έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ακόμη πιο δυναμική νομισματική τροχιά από την Τράπεζα της Αγγλίας με τελικό «ταβάνι» των επιτοκίων στο 6,5%.