Θετικά και αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Συγκρατημένες ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί περιμένοντας τις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής τους.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε οριακά βελτιωμένος κατά 0,02% στις 460 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 1,2% παρουσίασαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και τη μεγαλύτερη κάμψη κατά 1,1% οι τηλεπικοινωνιακές.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 15.989 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε λίγο καλύτερα με άνοδο 0,27% στις 7.222 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο FTSE 100 σημείωσε πτώση ύψους 0,32% στις 7.599 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άλμα ύψους 0,81% στις 27.275 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη περιορίστηκε κατά 0,23% στις 9.338 μονάδες.
Οι επενδυτές δεν αιφνιδιάστηκαν τόσο πολύ από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωζώνη εισήλθε σε τεχνική ύφεση στις αρχές του 2023, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο. Για το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ κατέγραψε μικρή συρρίκνωση ύψους 0,1%, όσο δηλαδή και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Με τους αναλυτές και τις εκθέσεις να επισημαίνουν την αποδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της χρονιάς, οι αγορές ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα θορυβηθεί και θα κάνει… δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την τροχιά της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να «πατήσει» φρένο σύντομα, σίγουρα όχι κατά την επικείμενη συνεδρίαση του, μέσα στο μήνα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και πολλά ακόμη μέλη του συμβουλίου, έχουν δηλώσει ανοιχτά πως η περιοριστική πολιτική θα συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να έχει προεξοφληθεί μια ακόμη μετριοπαθής αύξηση στις 15 Ιουνίου και πιθανότατα άλλη μία μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με τις επιλογές που θα γίνουν από το φθινόπωρο.
Αν η Fed έχει προχωρήσει σε παύση του ανοδικού κύκλου, όπως είναι και το πιο πιθανό, θα υπάρχει σαφής πίεση προς την ΕΚΤ να ακολουθήσει, παρά το γεγονός ότι στη Φρανκφούρτη διαμηνύουν συχνά-πυκνά ότι οι επιλογές τους δεν έχουν σε καμία περίπτωση να κάνουν με ότι συμβαίνει στην έτερη ακτή του Ατλαντικού.
Πάντως, για την Τράπεζα της Αγγλίας το τοπίο περιπλέκεται μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών εκτινάχθηκε στο 7,2% το Μάιο, ήτοι το υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Σε αντίθεση με τα προγνωστικά που είχαν διατυπωθεί πριν από λίγους μήνες, η BoE δύσκολα θα ακολουθήσει άμεσα τη Fed σε παύση της αύξησης των επιτοκίων, καθώς η οικονομία είναι αντιμέτωπη με ένα σπιράλ τιμών και πληθωριστικών πιέσεων, όπως προειδοποίησε ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι. Και αυτό αποτυπώθηκε στην κατήφεια που επικράτησε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές καταγράφουν σημαντική διόρθωση μετά το μίνι ράλι των προηγούμενων ημερών. Έτσι, το Brent κάνει βουτιά κατά 3,44% στα 74,30 δολάρια και το αμερικανικό WTI χάνει 3,81% στα 69,75 δολάρια.
Στον αντίποδα ο χρυσός κερδίζει έδαφος κατά 1,23% στα 1.982 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κινείται ανοδικά με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0782 και το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στο 104,15.