Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρά κέρδη για το λιανεμπόριο
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί παρέμειναν οι επενδυτές στις σημερινές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ελλείψει κατευθύνσεως με αποτέλεσμα οι αγορές να επικρατήσουν μεικτά πρόσημα στους δείκτες.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή κάμψη ύψους 0,19% στις 460 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους να παρουσιάζουν μεικτή εικόνα και πλέον κερδισμένο τον κλάδο του λιανεμπορίου με άνοδο 2,4%.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,20% στις 15.960 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διόρθωσε ελαφρά κατά 0,09% στις 7.202 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε κατά 0,05% στις 7.624 μονάδες.
Στην περιφέρεια, αντιθέτως, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε μικρή άνοδο ύψους 0,07% στις 27.055 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 9.359 μονάδες αυξημένος κατά 0,53%.
Οι πιέσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης
Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει επιφυλακτικό, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων δίδοντας προτεραιότητα στον περιορισμό του πληθωρισμού, παρά την αδύναμη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο ΟΟΣΑ, στη νέα έκθεση του που δημοσιοποίησε σήμερα, αναθεώρησε προς τα πάνω μόλις κατά 0,1% την εκτιμώμενη ανάπτυξη της Ευρωζώνης για φέτος, στο 0,9%. Ωστόσο, προχώρησε σε μια σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, για την οποία «βλέπει» μηδενική ανάπτυξη φέτος.
Αντιστοίχως η Παγκόσμια Τράπεζα στις νέες της προβλέψεις, που ανακοίνωσε χθες υποστήριξε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα κινηθούν στο ισχνό 0,4% φέτος, μετά το δυναμικό 3,5% πέρυσι και θα ανακάμψουν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα το 2024, μόλις στο 1,3%.
Την Πέμπτη θα δημοσιευτούν από την Eurostat τα τελικά στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο.
Αμφότερες οι εκθέσεις συμφώνησαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν λόγω και της επιβράδυνσης των οικονομιών, όμως όχι στα επίπεδα που θα επέτρεπαν εύκολα στις κεντρικές τράπεζες να… χαλαρώσουν. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα καταγράψει η Βρετανία με πληθωρισμό στο 6,9% φέτος, ήτοι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Έτσι, παρά και τις μέχρι τώρα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, πιθανότατα και η BoE θα διστάσει ακόμη να πατήσει… φρένο.
Σχολιάζοντας τα πληθωριστικά στοιχεία, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, μιλώντας νωρίτερα σε Ολλανδούς βουλευτές, δήλωσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά αισιόδοξες περιμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκε. Επομένως, δήλωσε πως δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι αρκετή. «Ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υπερβολικά ψηλά για μεγάλο διάστημα, οπότε επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι αναγκαίες» ξεκαθάρισε.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τη νομισματική πολιτική βραχυπρόθεσμα» συμφώνησε από την πλευρά του, σε σημερινές του δηλώσεις, και ο Γκάμπριελ Μακλούφ, ήτοι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.
Άλμα στις πετρελαϊκές τιμές
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα, καθώς σε συνέχεια της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας, την Κυριακή, να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, θετικό σήμα έστειλαν τα στοιχεία από την στρατηγική αγορά της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε σημαντικό άλμα στις εισαγωγές πετρελαίου το Μάιο. Έτσι, η τιμή του Brent σημειώνει άλμα ύψους 1,66% στα 77,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI αύξηση ύψους 1,98% στα 73,13 δολάρια.
Στον αντίποδα καθοδικά κινείται ο χρυσός με πτώση ύψους 0,97% στα 1.962 δολάρια την ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται ελαφρά στο 104,15, ωστόσο χάνει έδαφος έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0701.