Ο fund manager που «προφήτευσε» την κρίση του 2008 προβλέπει μειωμένες αποδόσεις στις αγορές
O δισεκατομμυριούχος hedge fund manager Πολ Σίνγκερ προειδοποίησε τους επενδυτές για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου μειωμένων αποδόσεων στις αγορές, δεδομένης της αύξησης του κινδύνου δημιουργίας ύφεσης.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο ιδρυτής της Elliott Management και ένας από τους γνωστότερους επενδυτές του κόσμου υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά «επικίνδυνη και μπερδεμένη κατάσταση».
Οι αγορές αντιμετωπίζουν σωρεία εμποδίων εκτός του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τη στιγμή που η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.
«Οι αξιολογήσεις είναι ακόμα πολύ υψηλές. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης, με χαμηλές αποδόσεις, κρίση στην αγορά ακινήτων, μειωμένα εταιρικά κέρδη, αυξημένη ανεργία και πιθανότητα αυξημένου πληθωρισμού», τόνισε ο Πολ Σίνγκερ, προσθέτοντας πως «εάν δημιουργηθεί ύφεση οι κεντρικοί τραπεζίτες θα χαλαρώσουν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, πιστεύοντας πως ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί. Αλλά αυτός θα επιστρέψει, πιθανώς δριμύτερα από προηγουμένως, κάτι το οποίο σημαίνει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Σημειωτέον πως ο κ. Σίνγκερ ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τη δημιουργία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, ενώ είχε προειδοποιήσει για την περίοδο υψηλού πληθωρισμού στις αρχές της πανδημίας.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους επενδυτές τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με το Business Insider, ο κ. Σίνγκερ υπογράμμισε πως «πιστεύουμε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δε θα καταφέρουν να ομαλοποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική μετά από την τρέχουσα κατάσταση. Ο κόσμος βρίσκεται κοντά σε ένα σημείο καμπής το οποίο έχει δημιουργηθεί από το τύπωμα φθηνού χρήματος και της αύξησης του χρέους και το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί χωρίς ύφεση και πιστωτική κρίση».
Πηγή: Newmoney.gr