Διόρθωση στις ευρωαγορές εν αναμονή των επόμενων αποφάσεων για τα επιτόκια
Προσγείωση χωρίς σοβαρές αναταράξεις σημειώθηκε στις σημερινές συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται πλέον στο μέτωπο των επιτοκίων και τις επικείμενες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (EKT, Fed, BoE).
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή πτώση της τάξεως του 0,48% για να διαμορφωθεί στις 459 μονάδες, με χαμηλό τζίρο και μικρές διακυμάνσεις και στους επιμέρους κλάδους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενεργειακός κλάδος που ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άλμα ύψους 1,1% με φόντο την άνοδο των διεθνών τιμών, σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας προχωρήσει μονομερώς σε περικοπή της παραγωγής, αν και για την ώρα ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις ποσοστώσεις, έχασε σχεδόν όλα του τα κέρδη. Αντιστοίχως οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου σημείωσαν απώλειες, παρά και τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις της ΙΑΤΑ για τα φετινά κέρδη των αεροπορικών.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,54% στις 15.963 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,96% στις 7.200 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο συρρικνώθηκε κατά 0,10% στις 7.599 μονάδες.
Το μοτίβο επαναλήφθηκε και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει κάμψη ύψους 0,78% στις 26.856 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να διαμορφώνεται στις 9.289 μονάδες μειωμένος κατά 0,30%.
Οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση προσπαθώντας ακόμη να αξιολογήσουν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, που έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, κρίνοντας ότι ο δείκτης παραμένει ακόμη υπερβολικά ψηλά.
Πάντως, τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας εμμένουν, όπως φάνηκε και από τα τελικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, δείχνοντας ότι ο δείκτης υποχώρησε στις 52,8 μονάδες το Μάιο από τις 54,1 το Μάιο, αν και σταθερά πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδες.
Αντιστοίχως για τον κλάδο των υπηρεσιών ο τελικός PMI έπεσε στις 55,1 μονάδες από το υψηλό ενός έτους που είχε «πιάσει» τον Απρίλιο, στις 56,2 μονάδες.
Τα τελικά νούμερα ήταν μειωμένα λόγω της χαμηλότερης επίδοσης από τους δείκτες μεταποίησης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της της Deutsche Telekom, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα συνεργαστεί με την Energy Web, του κλάδου της blockchain τεχνολογίας, αλλά και η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας ενδυμάτων Asos μετά τις πληροφορίες ότι δέχτηκε προσφορά εξαγοράς από τη μεγάλη τουρκική ηλεκτρονική πλατφόρμα Trendyol, που στηρίζεται από την κινεζική Alibaba.
Μικρή άνοδος και για τη μετοχή της UBS, που ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την απορρόφηση της Credit Suisse έως τις 12 Ιουνίου.
Στον αντίποδα η μετοχή του σουηδικού κολοσσού του real estate, SBB συνέχισε να πιέζεται καθώς η υπερχρεωμένη εταιρεία έχει δρομολογήσει την αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου της, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ξεκίνησαν την εβδομάδα με το δεξί, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει μονομερώς σε εθελοντική μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων παραγωγής, καθώς ο ΟΠΕΚ+ κράτησε συνολικά στάση αναμονής. Έτσι, το Brent διευρύνει τα κέρδη της Παρασκευής με νέο άλμα 1,64% στα 77,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κερδίζει 1,59% στα 72,88 δολάρια.
Κέρδη και για τον χρυσό που ανεβαίνει κατά 0,37% στα 1.976 δολάρια την ουγγιά, καθώς τα πιο αδύναμα στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα ενίσχυσαν τις πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε παύση της αύξησης των επιτοκίων.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0713.