Pimco: «Υπερβολικά ακριβός ο χρυσός - Σημαντική η ασφάλεια που προσφέρει στις τράπεζες»
Ακόμα και μετά την υποχώρηση της τιμής του, ο χρυσός εξακολουθεί να μοιάζει υπερβολικά ακριβός, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco, ο οποίος αναφέρει ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα δυσκολέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το πολύτιμο μέταλλο παρουσίασε κάμψη τον Μάιο, με τις τιμές να υποχωρούν από το ρεκόρ που είχαν σημειώσει στις αρχές του μήνα. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες απώλειες, ακόμη και αν το μακροπρόθεσμο outlook είναι ισχυρό για το μέταλλο», σύμφωνα με τον Γκρεγκ Σέαρναου, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο της Pacific Investment Management Co που επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα εμπορεύματα.
«Ο χρυσός είναι «μετρίως υπερτιμημένος» εν συγκρίσει με τα αμερικανικά ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασκώντας πιέσεις στον χρυσό που δεν αποφέρει αποδόσεις» ανέφερε ο ίδιος άνθρωπος.
Το μέταλλο εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 20% υψηλότερα από το χαμηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά από ράλι που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τους επενδυτές που ανέμεναν το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις σχετικά με το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να χαλαρώσουν την πολιτική τους και σχετικά με το κατά πόσον οι ανεπτυγμένες οικονομίες μπορούν να αποφύγουν την ύφεση. Η ψήφιση της συμφωνίας για το όριο του χρέους των ΗΠΑ στη Βουλή των Αντιπροσώπων απομακρύνει έναν κίνδυνο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει κανείς αυτή τη στιγμή είναι να υπολογίσει τις καθυστερημένες επιπτώσεις της όποιας πιστωτικής σύσφιξης που προέρχεται από ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Σέαρναου και πρόσθεσε πως «η αβεβαιότητα εξακολουθεί να παραμένει έντονη».
Η ήπια ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές είναι «κάτι παραπάνω από πιθανή», αλλά ενώ η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, αυτό δεν αποκλείει μια ακόμη αύξηση, δήλωσε το στέλεχος της Pimco. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να μειώσουν τα επιτόκια ενόψει της αποπαγκοσμιοποίησης και του λεγόμενου «πράσινου πληθωρισμού», καθώς ο κόσμος μετατοπίζεται από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρ' όλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό –τον οποίο ο Σέαρναου αποκαλεί περιουσιακό στοιχείο διάρκειας 25 ετών– φαίνονται πιο ευοίωνες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Υπάρχει ήδη ένα «τεράστιο ενδιαφέρον» από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν συμβάλει στη στήριξη του χρυσού σε πρόσφατα επίπεδα, είπε ο Σεαρνάου και επισήμανε στη συνέχεια: «Η ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτές. Υπάρχουν πολλές χώρες που αμφισβητούν τα αποθέματα δολαρίων τους».