Αρνητικό ξεκίνημα εβδομάδας για τις ευρωαγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς μετά την ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ για το όριο του χρέους το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έγκαιρη επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή και την Γερουσία.
Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κάμψη κατά 0,12% στις 460 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται πτωτικά. Έχει, άλλωστε, προηγηθεί μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δείκτης προσγειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο εδώ και οκτώ μήνες, πριν καταφέρει να ανακάμψει δυναμικά την Παρασκευή.
Αντιστοίχως, στις μεγάλες αγορές τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40 έχασαν σταδιακά τα αρχικά τους κέρδη με αποτέλεσμα να κλείσουν σε αρνητικό έδαφος. O DAX υποχώρησε τελικά κατά 0,20% στις 15.952 μονάδες και ο CAC στις 7.303 μονάδες μειωμένος κατά 0,21%. Αντιθέτως, κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έχασε 0,74% στις 7.627 μονάδες.
Στην περιφέρεια επίσης οι πωλητές κυριάρχησαν με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει μείωση κατά 0,36% στις 26.617 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να περιορίζεται ελαφρά κατά 0,12% στις 9.180 μονάδες. Στην πορεία του τελευταίου ειδικά σημαντικό ρόλο έπαιξε η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.
Αν και το θρίλερ για το αμερικανικό χρέος δεν θα λήξει οριστικά πριν και την επίσημη επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και τη Γερουσία, μέσα σε ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια, το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αρχίσει ήδη να στρέφεται στις επόμενες προκλήσεις: συγκεκριμένα τις προοπτικές των οικονομιών και την επιτοκιακή πολιτική.
Εξάλλου, με την είσοδο του Ιουνίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μέσα στο μήνα, που θεωρούνται και κομβικής σημασίας για τον μέχρι τώρα ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.
Federal Reserve, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται, όλες τους να προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων, όμως τεράστια σημασία έχει η θέση που θα πάρουν για την μετέπειτα πορεία της στρατηγικής τους.
Η ΕΚΤ θεωρείται, μάλλον, δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε παραπάνω από μία ακόμη αύξηση μέσα στο καλοκαίρι, όπως έχουν δηλώσει πολλά στελέχη της, τις προηγούμενες ημέρες. Όμως, Fed και BoE βρίσκονται κοντά στην παύση των αυξήσεων των επιτοκίων, οπότε οι αγορές αγωνιούν να διαπιστώσουν αν όντως θα… σηκώσουν χειρόφρενο και υπό ποιες προϋποθέσεις ή αν θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές ξεκίνησαν την εβδομάδα με κέρδη με φόντο το deal για το αμερικανικό χρέος, αλλά σταδιακά έχασαν έδαφος, καθώς η ανησυχία για την πορεία της επιτοκιακής πολιτικής ενίσχυσε τους πωλητές. Έτσι, το Brent κατέληξε να χάνει 0,35% στα 76,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI 0,07% στα 72,61 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα μικρά κέρδη κατάφερε να αποκομίσει ο χρυσός, ανεβαίνοντας κατά 0,03% στα 1.963 δολάρια το βαρέλι.
Στις αγορές συναλλάγματος, η είδηση της συμφωνίας για το χρέος έδωσε νέα... φτερά στο δολάριο που μάλιστα άγγιξε νέο υψηλό έξι μηνών έναντι του γιεν, στα 140,91. Αντιστοίχως κέρδισε έδαφος έναντι της στερλίνας και του ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0711.