Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, Τρίτη, 23 Μαΐου έπειτα από τα αρνητικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ για το όριο του χρέους.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,60% στις 466 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες να επικεντρώνονται στο δείκτη των εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων και τον κλάδο των βιομηχανιών.
Στα κόκκινα «ντύθηκαν» και τα μεγάλα χρηματιστήρια της περιοχής με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,44% στις 16.152 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση κατά 1,33% στις 7.378 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 0,10% στις 7.762 μονάδες.
Σε ανάλογο κλίμα και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει κάμψη 0,50% στις 27.174 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.267 μονάδες μειωμένος κατά 0,41%.
Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη καθίζηση του δείκτη PMI της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης, για το μήνα Μάιο, που όχι μόνο συρρικνώθηκε αλλά έπεσε και κάτω από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στις 44,6 μονάδες, αν και τουλάχιστον για το δείκτη των υπηρεσιών παρέμεινε σε αναπτυξιακά επίπεδα, στις 55,9 μονάδες.
Συνολικά ο σύνθετος PMI παρέμεινε σε αναπτυξιακό έδαφος, πάνω από τις 50 μονάδες, ωστόσο μειώθηκε από τις 54,1 μονάδες στις 53,3.
Τα στοιχεία προκάλεσαν εύλογη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις προβλέψεις της έχει κάνει λόγο για εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο.
«Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ πιθανότατα αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο χάρη κυρίως στην υγιή κατάσταση του κλάδου των υπηρεσιών, Ωστόσο ο μεταποιητικός τομέας είναι ένας ισχυρός καθοδικός μοχλός που οδηγεί συνολικά την οικονομία να χάνει τη δυναμική της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, της Hamburg Commercial Bank.
Αντιστοίχως με προβληματισμό έγινε δεκτή από τη βρετανική αγορά η νέα έκθεση του ΔΝΤ για τη βρετανική οικονομία και την απειλή του στασιμοπληθωρισμού. Ο διεθνής οργανισμός υποστήριξε ότι η οικονομία θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση το 2023, αλλά θα παραμείνει σε υποτονικά επίπεδα, με συνολική ανάπτυξη ύψους μόλις 0,4% για τη χρονιά, παράλληλα τη συντήρηση του πληθωρισμού σε επίμονα υψηλά επίπεδα.
Προφανώς στο κλίμα αβεβαιότητας δεν βοήθησε ούτε το θολό τοπίο που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην έτερη ακτή του Ατλαντικού σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα του αμερικανικού χρέους.
Τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να δηλώνει πως είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση, αλλά χωρίς να φτάσουν σε συμφωνία. Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κλιμακίων έχουν ξεκινήσει και πάλι, όμως η πρόοδος είναι αργή δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά στην αγορά δεδομένου πως τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.
Όπως έχει δηλώσει η ίδια η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του πέραν της 1ης Ιουνίου.
Πετρέλαιο, χρυσός, συνάλλαγμα
Στις αγορές εμπορευμάτων, οι πετρελαϊκές τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα καθώς μια δήλωση από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά τους short sellers του κλάδου, ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση ότι ο ΟΠΕΚ+ ετοιμάζει νέα περικοπή των επιπέδων παραγωγής τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να ανακόψει την καθοδική τροχιά των τιμών. Έτσι, το Brent ενισχύθηκε κατά 1,72% στα 77,30 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI σημείωσε άλμα κατά 1,76% στα 73,22 δολάρια.
Σε αντίστροφη πορεία ο χρυσός συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία χάνοντας επιπλέον 0,39% στα 1.969 δολάρια την ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διεύρυνε τα χθεσινά του κέρδη με φόντο την βεβαιότητα των αγορών ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο διάστημα με το δείκτη δολαρίου να κερδίζει 0,3% στα 103,52 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,076.