Οι εκτιμήσεις έξι επενδυτικών οίκων για τις εκλογές στην Ελλάδα
Στις κρίσιμες εθνικές εκλογές που διεξάγονται από το πρωί της Κυριακή, έχουν στρέψει τα βλέμματά τους οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει εν πολλοίς τη μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας σύντομης πολιτικής αβεβαιότητας και μιας δεύτερης κάλπης στις αρχές Ιουλίου, εντούτοις παραμένουν αισιόδοξοι σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Κι αυτό, διότι πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα παρεκκλίνει σημαντικά από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν παραλείπουν να επισημάνουν και τους κινδύνους που κρύβονται.
Moody’s
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Moody’s, ο οποίος φοβάται το σενάριο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, σε περίπτωση μίας ασταθούς κυβέρνησης ή σε περίπτωση που προκύψει πολιτικό αδιέξοδο.
«Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές -που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους- θα είναι δύσκολος, με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής» αναφέρει, χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας, οι οποίες παραμένουν επί τάπητος παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών.
-Το ποσοστό ανεργίας παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες.
-Η εισοδηματική ανισότητα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια, είναι συγκριτικά υψηλό.
-Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικό προφίλ, το οποίο επιδεινώθηκε από τη μετανάστευση μεγάλου ποσοστού νέων και καλά μορφωμένων κατά τα χρόνια της κρίσης. Το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο σύνολο του πληθυσμού θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έως το 2050.
Societe Generale
Από την πλευρά της, η Societe Generale επικεντρώνεται στο πιθανό πολιτικό αδιέξοδο μετά τις σημερινές εκλογές, κάτι το οποίο δύναται να εμποδίσει την επαναφοράς της αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.
«Νωρίτερα τον Απρίλιο, δημοσιεύσαμε ειδική έκθεση για την οικονομία της Ελλάδας και μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης. Οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και θα ισχύσει για πρώτη φορά σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανότατα οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο».
«Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις με περίπου 36% στην πρόθεση ψήφου, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει ένα συνασπισμό πλειοψηφίας. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση έως τις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δεν θα επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Societe Generale εκτιμά ότι η επόμενη αναθεώρηση από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου είναι απίθανο να δώσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. «Βγήκαμε από τις τοποθετήσεις μας στα ελληνικά ομόλογα, ίσως πρόωρα, και θα το επανεξετάσουμε μετά τις εκλογές στο τέλος αυτής της εβδομάδας».
ING
H ING, στον αντίποδα, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, ειδικά αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως εξηγεί, δείχνουν ότι μόνο ο συνδυασμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πλησιάσει το όριο των 151 εδρών, ενώ ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 είναι πολιτικά δύσκολο να συγκροτηθεί.
Το πόσο σκληρά θα πιέσει η Ν.Δ. για μια συνεργασία θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχίζει. «Όσο ισχυρότερη βγει η Ν.Δ., τόσο θα μειωθεί το κίνητρο να σπεύσει σε μια γρήγορη συμφωνία. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση για να επωφεληθεί από το πριμ πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενδέχεται να αποφασίσει να στοχεύσει σε έναν δεύτερο γύρο εκλογών».
Και συμπληρώνει: «Η Ν.Δ. θα μπορούσε να αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου, αντιπαραβάλλοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Συνολικά, αν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον Ιούλιο μια δεύτερη ψηφοφορία . Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Με την υποστήριξη του καλού οικονομικού περιβάλλοντος και των βελτιώσεων στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών, όπου η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, το 10ετές spread του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο έχει μειωθεί στις 160 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022», καταλήγει η ING.
Allianz
Τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει παράλληλα η γερμανική Allianz.
Για την ίδια, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές. Ο συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ (29%) και του ΠΑΣΟΚ θα χρειαζόταν πιθανότατα περισσότερα μικρότερα κόμματα για να σχηματιστεί. Εάν η Ν.Δ. καταφέρει να μείνει στην εξουσία, η συνέχιση της σημερινής συνετής και προσανατολισμένης στην οικονομία πολιτικής θα συνεχιστεί, με κάποιους συμβιβασμούς. εκτιμά ο γερμανικός οίκος.
Πάντως, παρότι δεν βλέπει ουσιαστικούς κινδύνους απόκλισης από την ατζέντα «μετά το πρόγραμμα μακροοικονομικής εποπτείας», εντούτοις κρούει τον κώδωνα ότι ακόμη και μια μέτρια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επιβάρυνε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
AXIA
Στο μεταξύ, η AXIA επισημαίνει ότι εφόσον Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια πλειοψηφία στη Βουλή (δηλαδή, περισσότερες από 151 έδρες), θα μπορούσαν να υπάρξουν εικασίες για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού από τις πρώτες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η επενδυτική εταιρεία πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές, ιδίως αν καταφέρει να επιτύχει μια ισχυρή επίδοση στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 143-145 έδρες, μαζί.
Barclays
Στο πρόσφατο report της, η Barclays επισημαίνει ότι οι ισχύοντες εκλογικοί νόμοι δημιουργούν μια πληθώρα πιθανών αποτελεσμάτων, περιπλέκοντας τη βραχυπρόθεσμη πορεία. Ωστόσο, τα περιθώρια για ριζικές πολιτικές ασυνέχειες είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το 2015, χάρη στην ευρεία μετακίνηση της ελληνικής πολιτικής προς τον κεντρώο χώρο.
Οι εκλογές, επομένως, συνεπάγονται χαμηλούς κινδύνους, κατά την άποψη των αναλυτών της Barclays.
Υπάρχει μια γενική παραδοχή, εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, ότι η απλή αναλογική συνεπάγεται κατακερματισμό, ενώ ένα λιγότερο αναλογικό σύστημα τείνει να ευνοεί τους πρωτοπόρους.
«Κατά συνέπεια, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ είναι μια πολύ ισχυρή βασική περίπτωση σε περίπτωση νέων εκλογών, κατά την άποψή μας», καταλήγει η βρετανική Barclays.