Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις επιφυλάξεις των επενδυτών
Αποστάσεις κράτησαν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές με την έναρξη της νέας εβδομάδας προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα δεδομένα από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, -και όχι μόνο-, με τις διακυμάνσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25% στις 466 μονάδες, ακολουθώντας το αντίστοιχο επιφυλακτικό κλίμα στη Wall Street. Αντιστοίχως και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι σημείωσαν μικρά κέρδη με τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών να ξεχωρίζουν στο +1,2%
Οριακά κέρδη και για τα μεγάλα χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DΑΧ να ανεβαίνει κατά 0,02% στις 15.917 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,05% στις 7.418 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει αύξηση 0,30% στις 7.777 μονάδες.
Στην περιφέρεια αντιθέτως καταγράφηκαν μικρές απώλειες, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να χάνει 0,37% στις 27.245 μονάδες και στον IBEX 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί 0,35% στις 9.201 μονάδες.
Υψηλότερη ανάπτυξη αλλά και υψηλότερος πληθωρισμός
Η Κομισιόν, στην εαρινή έκθεση της, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2023 από το 0,8% στο 1% κρίνοντας πως η απειλή της ύφεσης έχει οριστικά απομακρυνθεί.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ανέβασε και τις εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,8% για φέτος και στο 2,8% το 2024. Για το λόγο αυτό, ακριβώς, επεσήμανε πως περιμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και η ίδια η κεντρική τράπεζα.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν άφησαν στις αγορές τα περιθώρια να… γιορτάσουν τα καλύτερα νούμερα από το μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς θα επηρεάσουν αλυσιδωτά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ. Κοινώς οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, ενώ ακόμη και όταν ο ανοδικός τους κύκλος τερματιστεί, θα παραμείνουν ψηλά για αρκετό καιρό ακόμη, «κόβοντας» την... όρεξη των αγορών για την έναρξη της πτωτικής τους πορείας.
Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αμερικανική οικονομία για το κρίσιμο ζήτημα του ανώτατου ορίου του χρέους δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν συνεχώς, με την Τζάνετ Γέλεν να έχει προειδοποιήσει ότι το Δημόσιο μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι την 1η Ιουνίου και το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών που θα ταράξει την οικονομία και το χρηματιστήριο αποτελεί απειλή για τα χρηματιστήρια διεθνώς, όχι μόνο την Wall Street.
Επιπλέον, ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας ερμηνεύτηκε η έκβαση της τουρκικής κάλπης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποδεικνύεται μεν πολύ σκληρός για να… πεθάνει, αλλά όχι στα επίπεδα παντοδυναμίας που απολάμβανε κάποτε.
Οι δυτικές αγορές προφανώς ήλπιζαν σε μια αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Τουρκία που θα φέρει και μια πιο ρεαλιστική οικονομική και νομισματική πολιτική. Όμως, η κάλπη έδωσε την πρωτιά στον κ. Ερντογάν και μάλιστα δίχως την πλειοψηφία που θα έδινε οριστικό τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα. Οι μονομάχοι θα λύσουν τις διαφορές τους στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαϊου.
Ο παράγοντας της Τουρκίας φάνηκε κυρίως σε συγκεκριμένους κλάδους και μετοχές, όπως για παράδειγμα η μετοχή της ισπανικής BBVA, που έχασε 4,2% καθώς είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην τουρκική αγορά.