Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προσπαθούν να... εμπεδώσουν τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed, αλλά και να διαχειριστούν τα αρνητικά μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η ΕΚΤ περιορίστηκε σε μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, ακολουθώντας το υπόδειγμα της Fed, ανακούφισε κάπως τις αγορές.
Με αυτά τα δεδομένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή πτώση ύψους 0,47% στις 460 μονάδες. Οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν καθοδικά με μεγαλύτερες χαμένες τις μετοχές των μιντιακών ομίλων.
Στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές της περιοχής οι πωλητές κυριάρχησαν με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,51% στις 15.734 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει κάμψη κατά 0,85% στις 7.340 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 1,01% στις 7.702 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος στις 26.684 μονάδες με κάμψη 0,56% και ο IBEX 35 βρίσκεται στις 9.043 μονάδες μειωμένος κατά 0,36%.
Το μήνυμα της ΕΚΤ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζοντας την έβδομη στη σειρά αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το σημερινό συμβούλιο δεν απέκλεισε περαιτέρω άνοδο τους, καθώς βασικός στόχος της ΕΚΤ παραμένει ο περιορισμός του πληθωρισμού κοντά στο ποσοστό-στόχο του 2%. Μάλιστα, παραδέχτηκε πως υπήρχαν διοικητές που πρότειναν μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ ημερών από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έδειξαν ελαφρά αύξηση τον Απρίλιο στο 7%, αλλά και μικρή υποχώρηση του δομικού δείκτη στο 5,6%. Όπως δε, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, μπορεί ο πληθωρισμός να υποχωρεί, όμως το συμβούλιο δεν βλέπει ακόμη να αποδίδουν πλήρως τα σχέδια για επαναφορά του δείκτη στο 2%.
Στάση... γερακιού κράτησε και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, την Τετάρτη. Το συμβούλιο προχώρησε μεν σε μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως ο κ. Πάουελ ξεκαθάρισε πως δεν αποφασίστηκε ακόμη παύση του ανοδικού κύκλου και πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με βάση και τα νέα οικονομικά δεδομένα. Αν και διεθνείς αναλυτές, σε τοποθετήσεις τους, επέμειναν πως η παύση είναι δεδομένη με φόντο και την τραπεζική καταιγίδα.
Πάντως, οι δηλώσεις Πάουελ άλλαξαν το κλίμα στη Wall Street που έκλεισε με απώλειες, οι οποίες διευρύνονται και στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και το αρνητικό ρεύμα αναπόφευκτα επεκτάθηκε και στις ευρωαγορές.
Τραπεζικοί τριγμοί
Δεδομένη, εξάλλου, είναι η ανησυχία στις αγορές διεθνώς και για τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου, καθώς το ντόμινο των καταρρεύσεων μικρών περιφερειακών ιδρυμάτων συνεχίζεται με την PacWest και την Western Alliance να προστίθενται στην αλυσίδα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ξανά και ξανά πως ο τραπεζικός κλάδος της περιοχής είναι σταθερός και με ισχυρή κεφαλαιοποίηση, όμως αυτό δεν εμποδίζει και τις ευρωπαϊκές αγορές να είναι νευρικές.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εταιριών ξεχώρισαν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πετρελαϊκής Shell και της ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev, με την ατζέντα να συμπληρώνεται από την Airbus, την Volkswagen και την Maesk.
Ανοδικά το πετρέλαιο
Στις αγορές των commodities, το πετρέλαιο ανακάμπτει μετά τις έντονες πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, αν και σε καμία περίπτωση σε επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες που έχει συσσωρεύσει. Το Brent αυξάνεται κατά 0,36% στα 72,63 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κινείται στα 68,62 δολάρια, ήτοι σταθερά κάτω από το όριο των 70 δολαρίων.
Ανοδικές τάσεις και για το χρυσό που λειτουργεί σαν ασφαλές καταφύγιο απέναντι στους τριγμούς του τραπεζικού κλάδου, με την τιμή του να ενισχύεται κατά 1,11% στα 2.059 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1017.