Η κρίση εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες έδωσε ώθηση στα κρυπτονομίσματα
Η καχυποψία των επενδυτών προς τις τράπεζες και το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε ο βασικός μοχλός μετατόπισης σημαντικών ποσών προς μεγάλα κρυπτονομίσματα σύμφωνα με το ανταλλακτήριο BITmarkets.
Η παγκόσμια τραπεζική κρίση που γεννήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει «όλεθρο» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά τα κρυπτονομίσματα φαίνεται να δείχνουν πως είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Μέσα σε μία εβδομάδα, μεταξύ 10 και 17 Μαρτίου, το Bitcoin (BTC) εκτοξεύτηκε πάνω από 30% και αυξήθηκε περισσότερο από 45% σε διάστημα ενός μήνα, το Ripple (XRP) κινήθηκε ανοδικά κατά 40%, ενώ το Ethereum (ETH) και το Cardano (ADA) ανέβηκαν κατά 30% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάπως έτσι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία επανήλθαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και ενδέχεται να παραμείνουν εκεί προς το παρόν.
Τα γεγονότα
Στην περίπτωση που δεν έχετε κερδοσκοπήσει στη χρηματοπιστωτική αγορά τελευταία, εδώ μπορείτε να βρείτε μία σύνοψη της κατάστασης. Μετά την ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) λόγω μαζικού bank run (σ.σ.: πολλοί πελάτες και κάτοχοι λογαριασμών απέσυραν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα), η SVB έκλεισε επίσημα στις 10 Μαρτίου. Αυτή η αποτυχία γράφτηκε στην ιστορία, καθώς θεωρείται πλέον ως η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στην ιστορία των ΗΠΑ από την ύφεση της παγκόσμιας αγοράς το 2008.
Η πτώση που διήρκεσε λιγότερο από 48 ώρες προκλήθηκε όταν η SVB αποκάλυψε ότι χρειαζόταν να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, ωθώντας τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα «βουτιά» κατά 60% στην τιμή της μετοχής της σε μία μέρα. Η κατάρρευση της SVB έχει προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία των τραπεζών, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο και στις Signature Bank και Silvergate Bank.
Εν μέσω μιας επιζήμιας αναταραχής, η αρχή μιας ακόμη κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων ήταν στα πρόθυρα, ή τουλάχιστον πολλοί έτσι σκέφτηκαν. Καθώς το USDC της Circle ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένο στην τράπεζα, το stablecoin έχασε την πρόσδεσή του στο δολάριο και άφησε το 10% της αξίας του στη διαδικασία, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο ντόμινο που έπληξε άλλα stablecoins, ιδίως το DAI και το USDD.
Δύο εβδομάδες μετά, επικρατούσε μία περίοδος καταστροφής για τον τραπεζικό τομέα όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο. Το Ελβετικό τραπεζικό μεγαθήριο Credit Suisse δέχτηκε πλήγμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλες μεγάλες τράπεζες.
Ο φόβος μεταξύ των επενδυτών και των ιδρυμάτων εξαπλώθηκε σαν ιός με πολύ γρήγορο ρυθμό. Τα συμπτώματα της απαισιοδοξίας, της αμφιβολίας και της αβεβαιότητας ήταν εμφανή και αισθητά μεταξύ των «ασθενών» που είναι οι ανεξάρτητοι επενδυτές, οι έμποροι και οι εταιρείες που είναι εδραιωμένες στη «ζούγκλα» των χρηματοοικονομικών και άλλων βιομηχανιών.
Είναι λες και οι ασφαλείς και αξιόπιστες τράπεζες που έχουμε συνηθίσει να εμπιστευόμαστε έχουν χάσει τα χαρακτηριστικά που τις κρατούν σε λειτουργία: οικονομική ασφάλεια, προφύλαξη και σταθερότητα.
Η επίδραση στην αγορά κρυπτονομισμάτων
Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα τράβηξαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από το USDC σε τρεις ημέρες, πέφτοντας στα 0,88 δολάρια με βάση τα δεδομένα του CoinGecko. Ενώ πολλοί πίστευαν ότι αυτό σήμαινε την έναρξη μιας ακόμη ταλαιπωρίας για τα κρυπτονομίσματα, το φάντασμα του FTX φαίνεται να είναι μακρινό αυτήν την εποχή του χρόνου.
Κάνοντας την ανατροπή, η Circle υποσχέθηκε οικονομική υποστήριξη και οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διασφάλισαν ότι οι καταθέσεις προς την SVB θα είναι ασφαλείς, καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στήριξης 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους τραπεζίτες του έθνους που συρρικνώνονται. Το USDC επανασυνδέθηκε με το δολάριο και οι ένθερμοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων έγιναν πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική λύση στα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται ως fiat-denominated και ο θετικός αντίκτυπος στις τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν θεαματικά άμεσος.
Όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα ενέχουν έναν κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να είναι υψηλός ή χαμηλός δεδομένου των ευρέως διαδεδομένων συνθηκών της αγοράς και των ιδιαιτεροτήτων που περιβάλλουν το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο. Επί του παρόντος, οι τραπεζικές μετοχές θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες και αυτό είναι ειρωνικό, καθώς τα μεγάλα κρυπτονομίσματα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και φαίνονται πλέον ως μια πιο αξιόπιστη επενδυτική επιλογή μετά από χρόνια ελέγχου.
Ο πληθωρισμός «δείχνει» την επόμενη μέρα
Η μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς χρηματοδότες και τους μεγιστάνες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι εμφανής σε διάφορες συναντήσεις και ο Μάρτιος σηματοδότησε απώλεια για τον τραπεζικό τομέα και θρίαμβο για τα κρυπτονομίσματα. Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώσουν και οι οικονομίες ανακτήσουν τη βάση τους, η αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να απολαύσει ένα από τα καλύτερα χρόνια της εν μέσω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και αυξανόμενης προθυμίας για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων.
Δεδομένης αυτής της προοπτικής, τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται επίσης να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι χρηματοδότες έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους για να υποστηρίξουν τις τράπεζες που αποτυγχάνουν, να κινητοποιήσουν εκ νέου ιδιώτες και εταιρείες να επενδύσουν στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με πληροφορίες από Newmoney.gr