Η First Republic μετέδωσε νέους φόβους στις ευρωαγορές
Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η αναζωπύρωση των φόβων για την σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ με επίκεντρο την First Republic επεκτάθηκε και στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαμορφώθηκε στις 463,21 μονάδες, μειωμένος κατά 0,83%. Την μεγαλύτερη πίεση με πτώση κατά 2,5% κατάγραψε ο κλάδος των εταιρειών υγείας, ενώ αρνητικές πιέσεις δέχτηκαν και οι βιομηχανικές μετοχές.
Ο τραπεζικός κλάδος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ισχυρές απώλειες, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν τελικά σημαντικά. Κι αυτό με δεδομένο ότι τα εταιρικά αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κινούνται καλύτερα, με ενδεικτικό το άλμα ύψους 21% στα προ φόρων κέρδη της βρετανικής Standard Chartered.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο DAX υποχώρησε κατά 0,48% στις 15.795 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη πίεση δέχτηκε ο γαλλικός CAC 40 που διαμορφώθηκε στις 7.466 μονάδες με πτώση 0,86%. Καθοδικές τάσεις και στον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος περιορίστηκε σε ποσοστό 0,49% στις 7.852 μονάδες.
Ανάλογες τάσεις και στην περιφέρεια, με τον FTSE MΙΒ στο Μιλάνο να σημειώνει κάμψη ύψους 0,54% στις 27.107 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να καταφέρνει να βρεθεί οριακά σε θετικό έδαφος, με ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,04% στις 9.293 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις
Αν και η εικόνα συνολικά για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι θετική από τις αρχές της χρονιάς, με τον Stoxx Europe να μετρά μια άνοδο της τάξεως του 10%, πολλοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο η τάση αυτή θα συντηρηθεί. Σε δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ στρατηγικών αναλυτών, ο μέσος όρος θέλει τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί στις 450 μονάδες μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Παράγοντας-κλειδί είναι η περιοριστική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ και κυρίως το γεγονός ότι έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει σύντομα ρότα. Η προοπτική αυτή αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει τις αναπτυξιακές συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε συνδυασμό με τη δεδομένη αρνητική πίεση του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Πραγματικά, σε δηλώσεις του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, Μπόρις Βούτσιτς σχολίασε ότι το συμβούλιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την ανοδική τροχιά των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός και κυρίως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις αρχές Μαϊου, με τις εκτιμήσεις να διχάζονται για το αν θα περιοριστεί σε μια μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων ή θα κινηθεί πιο δυναμικά με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Στα μακροοικονομικά μεγέθη της ημέρας ξεχώρισε, επίσης, η περαιτέρω βελτίωση στο δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία το Μάιο και μάλιστα για έβδομο συνεχόμενο μήνα, με φόντο την πτώση των ενεργειακών τιμών. Συγκεκριμένα ο δείκτης του Ινστιτούτου Gfk αυξήθηκε από τις -29,3 μονάδες τον Απρίλιο στις -25,7 μονάδες το Μάιο.
Πτωτικά το πετρέλαιο
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει με το Brent να πέφτει κατά 0,59% στα 80,34 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να χάνει 0,27% στα 76,90 δολάρια. Αντίστοιχη κατεύθυνση και για το χρυσό που υποχωρεί κατά 0,23% στα 1.999 δολάρια την ουγγιά.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,1035.