Αναλυτής συστήνει ως επενδυτικό καταφύγιο τον χαλκό
Οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύουν σε χαλκό με την πρώτη ευκαιρία, τόνισε ο CEO της CelsiusPro, Τζόναθαν Μπάρατ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, ο Τζόναθαν Μπάρατ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για το 2023 και το 2024, όταν οι τιμές του χαλκού μειώνονται πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις. Η προσφορά του μετάλλου αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη, ενώ η ζήτηση ιδιαίτερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυξημένη. Ο χαλκός είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλεύματα όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση».
Σημειωτέον πως η παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις χαλκού, δεδομένης της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της Νοτίου Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (ΕVs) υπερδιπλασιάστηκαν το 2021, αυξάνοντας τον αριθμό τους στα 16,5 εκατομμύρια. Αυτό με τη σειρά του σηματοδοτεί ανάγκη επέκτασης του «οικοσυστήματος» των EVs. Τα futures του χαλκού κυμάνθηκαν στα $4,14/λίβρα, έχοντας καταγράψει ετήσια αύξηση της τάξης του 8,34%.
Όσο για τον σίδηρο, ο Μπάρατ προβλέπει πως η τιμή του μετάλλου ενδέχεται να κυμανθεί μεταξύ των $110-$115/τόνο, 9% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, δεδομένων των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας.
«Αυτή τη στιγμή αναμένουμε τις αποφάσεις των κινεζικών αρχών όσον αφορά τις τιμές, αφού το Πεκίνο δε θέλει να πλημμυρίσει τα λιμάνια με σιδηρομεταλλεύματα», τόνισε ο Μπάρατ, προσθέτοντας πως «τα αποθέματα του σιδήρου ενδέχεται να καταγράψουν μείωση από τα 160 εκατομμύρια τόνους στα 120 εκατομμύρια».
Όσον αφορά την πρόσφατη αύξηση των τιμών του σιδήρου στη χώρα, η National Development and Reform Commision (NDRC) υπογράμμισε πως οι ρυθμιστικές αρχές θα λάβουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών και θα ενισχύσουν την εποπτεία της αγοράς.
Λόγω των αποφάσεων και κινήσεων αυτών, ο Μπάρατ υπογράμμισε πως «η αγορά θα στραφεί στα αποθέματα σιδήρου, μειώνοντας παράλληλα και τη ζήτηση».
Οι μειωμένες τιμές ανεπεξέργαστου ατσαλιού θα μπορούσαν, επίσης, να περιορίσουν τις τιμές σιδήρου. Σύμφωνα με τον Βιβέκ Νταρ, επικεφαλής του τομέα Mining and Energy Commodities Research της Commonwealth Bank of Australia, «η παραγωγή ατσαλιού αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα της ζήτησης για σίδηρο και κωκ (οπτάνθρακα). Η παγκόσμια παραγωγή ανεπεξέργαστου ατσαλιού κατέγραψε πτώση σε ετήσια βάση, δεδομένης της μειωμένης παραγωγής των μεγαλύτερων παραγωγών ατσαλιού του κόσμου».
Η παρεμβατικότητα των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών επηρεάζει, επίσης, και τις τιμές του λιθίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Μπάρατ εκτιμά πως η τιμή του ορυκτού θα αυξηθεί σημαντικά: «Η Κίνα έχει επικαιροποιήσει τους περιβαλλοντικούς της κανόνες όσον αφορά την εξόρυξη λιθίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά του ορυκτού κατά 10%». Σημειωτέον πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτέλεσε την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό λιθίου του κόσμου το 2022, μετά από την Αυστραλία και τη Χιλή.