Οι αναλυτές προβλέπουν το τέλος του ράλι των ευρωαγορών
Το πρόσφατο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών ενδέχεται να πλησιάζει το τέλος του, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, 16 αναλυτές μεγάλων οίκων προέβλεψαν πως ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, καθώς παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του δείκτη κατά 9%, οι αναλυτές δεν παραμένουν πεπεισμένοι όσον αφορά τη σταθερότητα των αγορών μέχρι τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την αναλυτή της Bank of America Corp., Μίλα Σαβόβα «είμαστε προετοιμασμένοι για μία σημαντική επιβράδυνση του αναπτυξιακού μομέντουμ τους επόμενους μήνες. H παροδική ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα παύσει να είναι αισθητή το β’ τρίμηνο του έτους, δεδομένων των επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».
Η ικανότητα της Ευρώπης για την αποφυγή της ύφεσης, η αισιοδοξία όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και τα σχετικά σταθερά εταιρικά κέρδη έχουν ενισχύσει την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών. Παρ’ όλα αυτά, η κυρία Σαβόβα υπολογίζει μείωση της τάξης του 20% για τον Stoxx 600 στις 365 μονάδες μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2023 πριν αυτός ανακάμψει μέχρι τα τέλη του έτους στις 430 μονάδες.
Με τις απόψεις της φαίνεται πως συμφωνεί και ο αναλυτής Μίσλαβ Ματέζκα της JPMorgan Chase & Co., ο οποίος τονίζει πως «οι νομισματικοί δείκτες προμηνύουν τη δημιουργία προβλημάτων λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων. Αυτές οι ενδείξεις δεν πρέπει να αγνοηθούν».
Ο αναλυτής υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις της αλλαγής νομισματικής πολιτικής δε διαφαίνονται άμεσα στην πραγματική οικονομία και καθυστερούν μέχρι και δύο έτη. Γι' αυτόν το λόγο, ο Ματέζκα υπογραμμίζει πως το ράλι θα αρχίσει να επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023.
Οι θετικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν επεκτείνει το ράλι του Stoxx Europe 600 άνω του 21% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500. Παράλληλα, o βρετανικός FTSE 100 ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο γαλλικός CAC 40 πλησιάζει κι αυτός ρεκόρ υψηλό.
Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και η μερική μείωση του πληθωρισμού έχουν προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των εταιρειών λιανικού εμπορίου, των εταιρειών ταξιδίων και των τραπεζών έχουν οδηγήσει το ράλι αυτό, υποστηριζόμενες από τον ήπιο χειμώνα ο οποίος συνδράμει στην αποφυγή του δυσμενέστερου σεναρίου της ενεργειακής κρίσης. Επιπροσθέτως, τα εταιρικά κέρδη του δ’ τριμήνου έχουν αποδειχθεί θετικότερα από το αναμενόμενο.
Το εύρος των προβλέψεων όσον αφορά την πορεία του Stoxx 600, όμως, παραμένει εκτεταμένο. Η ZKB έχει την πιο αισιόδοξη εκτίμηση στις 510 μονάδες, αύξηση της τάξης του 10% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η TFS Derivatives, από την πλευρά της, εκτιμά πως ο δείκτης θα κυμανθεί στις 380 μονάδες, πτώση της τάξης του 18%.
«Οι πιθανότητες ύφεσης δεν έχουν μειωθεί. Το αντίθετο», τόνισε ο αναλυτής της TFS Derivatives, Στεφάν Εκολό, προσθέτοντας πως «δεδομένου του σπιράλ τιμών-μισθών, των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών και του υψηλού ενεργειακού κόστους, η κερδοφορία των εταιρειών θα μειωθεί αισθητά».
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ευρωπαϊκών fund managers που διενήργησε η BofA, το 53% των ερωτηθέντων προβλέπουν πτώση των μετοχών τους ερχόμενους μήνες, δεδομένης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και του περιορισμού της εταιρικής κερδοφορίας. Παράλληλα, μόλις το 55% (σε σχέση με το 70% του Ιανουαρίου) προβλέπουν αύξηση του δείκτη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Τέλος, σύμφωνα με τον αναλυτή της Unicredit SpA, Κρίστιαν Στόκερ, «θα υπάρξει μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον. Δεδομένου του μειωμένου μομέντουμ των αποπληθωριστικών τάσεων, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να λάβουν επιπλέον βήματα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και να αυξήσουν τα επιτόκιά τους περισσότερο από το αναμενόμενο».
Με πληροφορίες από Newmoney.gr