Άνω των 100 ευρώ ανά τόνο το συμβόλαιο EUA για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων

Άνω των 100 ευρώ ανά τόνο το συμβόλαιο EUA για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:21 Δημιουργία 21/02/23, 17:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπέρασε σήμερα, για πρώτη φορά, τα 100 ευρώ ανά τόνο, καθώς μεταξύ άλλων ο πιο ψυχρός καιρός και η χαμηλή ένταση των ανέμων ενίσχυσαν τη ζήτηση παραγωγής ρεύματος από ορυκτά καύσιμα.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αναφοράς EU Allowance (EUA) αυξήθηκε στα 100,7 ευρώ ανά τόνο και διαμορφωνόταν στα 100,21 ευρώ στις 13.35 (ώρα Ελλάδας).

Τα EUAs είναι ο κύριος τρόπος του Συστήματος Εκπομπών Ρύπων (ETS) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον οποίο αναγκάζονται οι βιομηχανίες, οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος και οι αερομεταφορείς να πληρώνουν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Η μεταρρύθμιση της αγοράς

Οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωβουλή συμφώνησαν πέρυσι σε μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ, προκαλώντας μία ανοδική κίνηση που εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία του Απριλίου, οπότε οι εταιρείες πρέπει να αγοράσουν άδειες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να καλύψουν τις περσινές εκπομπές.

Οι traders ανέφεραν ότι οι προσδοκίες ψυχρότερου καιρού και χαμηλής έντασης ανέμων αύξησαν τις τελευταίες ημέρες τη ζήτηση δικαιωμάτων από παραγωγούς ρεύματος, ενώ στην αύξηση των τιμών τους συνέβαλαν και οι κερδοσκόποι.

Αύξηση δικαιωμάτων και το 2022

Αύξηση στη ζήτηση δικαιωμάτων ρύπων είχε σημειωθεί και το 2022, όταν η μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου συνέβαλε στο να αυξηθεί κατά 7% στην ΕΕ η παραγωγή ρεύματος από άνθρακα, που είναι το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, παρά την υψηλή τιμών των δικαιωμάτων.

Η επιστροφή στον άνθρακα έχει αυξήσει τους φόβους σχετικά με την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, αν και αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι πρόκειται για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση και ότι οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνουν τελικά τη στροφή στις ΑΠΕ.

Ωστόσο, οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων αποτελούν αιτία πολιτικών εντάσεων στην ΕΕ και το γεγονός ότι ξεπέρασαν τα 100 ευρώ μπορεί να ανακινήσει σχετικές συζητήσεις.

Τι ζητούν Πολωνία και Ισπανία

Η Πολωνία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειάς της από τον άνθρακα έχει αποδώσει τις υψηλές τιμές εκπομπών ρύπων σε κερδοσκόπους και ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ για να περιορισθούν οι αυξήσεις τους.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες από την πλευρά του είχε ζητήσει πέρυσι να υπάρξει πλαφόν στις τιμές αυτές για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός.

Αλλες χώρες της ΕΕ θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η ιστορία των δικαιωμάτων ρύπων

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εκπομπών Ρύπων θεσπίστηκε το 2005 και η τιμή των δικαιωμάτων σχεδόν μηδενίστηκε το 2007 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη.

Τα επόμενα χρόνια, οι τιμές ήταν χαμηλές έως το 2018, όταν άρχισαν να ανακάμπτουν μετά τη συμφωνία στην ΕΕ για την απόσυρση των πλεοναζόντων δικαιωμάτων από την αγορά.

Οι τιμές έκαναν ράλι 150% το 2021, όταν η ΕΕ ανακοίνωσε την τελευταία δόση των νόμων για τον περιορισμό των ρύπων.

Η αύξηση των τιμών συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών, οδηγώντας τις ενεργειακές εταιρείες να στραφούν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, το οποίο παράγει περίπου τος μισούς ρύπους, προκειμένου να πληρώσουν μικρότερα ποσά, αν και στη συνέχεια η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατέστησαν προσωρινά φθηνότερη την παραγωγή από άνθρακα.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε