Sell off στα ομόλογα και πιέσεις στις ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις Σνάμπελ
Ισχυρές πιέσεις στις αγορές και νέο sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα έφεραν οι δηλώσεις της Ιζαμπέλ Σνάμπελ η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές που κινδυνεύουν να υποτιμήσουν τα επίμονα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, οι traders «στοιχημάτισαν» σε μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων έως και στο 3,75% μέχρι τον Οκτώβριο!
Πράγματι η Γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη της στο Bloomberg, εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτική για τα επίπεδα του πληθωρισμού σχολιάζοντας πως η κεντρική τράπεζα απέχει ακόμη πολύ από το να διακηρύξει τη νίκη της κατά του ράλι των τιμών, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος «ο πληθωρισμός να αποδειχτεί ακόμη πιο επίμονος» από ότι εκτιμούν και έχουν προεξοφλήσει οι αγορές.
Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη από ό,τι σε προηγούμενες φορές, και αν αυτό συμβεί, όπως εξήγησε, είναι πιθανόν «να χρειαστεί να δράσουμε πιο δυναμικά». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν οι αγορές μπορούν να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%, η κυρία Ιζαμπέλ Σνάμπελ απάντησε ευθέως πως μια τέτοια υπόθεση μπορεί να είναι «υπερβολικά αισιόδοξη» προκαλώντας –όπως ήταν φυσικό- έντονους τριγμούς στις αγορές.
Πάντως, το ίδιο ουσιαστικά είχε δηλώσει και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ χθες, όταν είχε τονίσει πως είναι «απίθανο» η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο συμβούλιο του Μαρτίου, να είναι η τελευταία!
Περισσότερες αυξήσεις;
Σύμφωνα με το Bloomberg, για πρώτη φορά οι traders εμφανίστηκαν να ποντάρουν σε άνοδο των ευρωεπιτοκίων έως και στο 3,75% μέχρι τον Οκτώβριο, από το 3,4% που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση μετά και την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αντιστοίχως μειώθηκαν κάθετα οι πιθανότητες που έδιναν οι αγορές σε περικοπή των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς.
Το τελευταίο, εξάλλου, απέκλεισε κατηγορηματικά σε δηλώσεις του νωρίτερα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε ομιλία του ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα «πιάσουν» ταβάνι μέσα στο καλοκαίρι, ή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο –κάτι που σημαίνει ότι η ανοδική τους πορεία θα συνεχιστεί- και πως θα παραμείνουν στα ύψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία πιθανότητα να μειωθούν μέσα στη χρονιά.
Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρέθηκαν στο «κόκκινο», ενώ έντονες πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης, στο 2,57%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2011, ενώ το ιταλικό 10ετές ανέβηκε στο 4,46% με το spread να αυξάνεται κατά 7 μονάδες, στις 192.
Η ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίαση της προχώρησε σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 3%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο τους από το Νοέμβριο του 2008, ενώ ουσιαστικά προανήγγειλε και νέα αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο.
Η κυρία Σνάμπελ, αν και συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, επισημαίνοντας πως μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης είναι «απαραίτητη» τον επόμενο μήνα, αιφνιδίασε δυσάρεστα τους επενδυτές με την άποψη της πως πιθανότατα θα υπάρχει και συνέχεια καθώς απαιτείται χρόνος ώστε η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής να φέρει αποτέλεσμα.
Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στον επιβαρυντικό παράγοντα της αύξησης των μισθών, που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, συμφωνώντας με τον τρόπο αυτό με αξιωματούχους και τραπεζίτες που έχουν ζητήσει το τελευταίο διάστημα αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών, σε ένα διάστημα που το κύμα της ακρίβειας έχει αναπόφευκτα φουντώσει στις κοινωνίες τη συζήτηση για την ανάγκη βελτίωσης των εισοδημάτων.