Η Ρωσία έβαλε φωτιά στιςδιεθνείς τιμές του πετρελαίου
Νέο άλμα καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο λόγω του πλαφόν που της επέβαλε η Δύση.
Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ κατέγραψε σήμερα σημαντική άνοδο, με αύξηση στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) κατά 2,17 δολάρια ή 2,57% στα 86,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωσε αντίστοιχη άνοδο, ξεπερνώντας τα 80 δολάρια. Να σημειωθεί πως πριν τις ανακοινώσεις η τιμή του brent κατέγραφε πτώση.
Και οι δύο αυτοί δείκτες αναφοράς καταγράφουν κέρδη πάνω από 8% από την αρχή της εβδομάδας καθώς υπήρξαν και άλλες εξελίξεις που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή.
Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου που πουλά η Σαουδική Αραβία στην Ασία, η οποία αντανακλά την εμπιστοσύνη της στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, ενώ υπήρξαν προβλήματα με την προσφορά, όπως η διακοπή λειτουργίας ενός εξαγωγικού τερματικού σταθμού της Τουρκίας μετά τους σεισμούς.
Νόβακ: «Θα βοηθήσουν οι περικοπές»
Οι περικοπές του Μαρτίου θα διασφαλίσουν την «ανάκαμψη της αγοράς» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, προφανώς εννοώντας πως η νέα κίνηση της Ρωσίας στο ενεργειακό σκάκι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θα μοχλεύσει τις τιμές. «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης» αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Ρωσίας να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο.
Και νέες μειώσεις παραγωγής
«Οι επόμενες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά» τόνισε ο κ. Νόβακ αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για νέες αντίστοιχες παρεμβάσεις το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλησε να περιμένει μία συλλογική απόφαση από τον ΟΠΕΚ+ στον οποίο συμμετέχει και κυρίως δεν θέλησε να περιμένει την συναίνεση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη στο καρτέλ. Υπενθυμίζεται πως η Δύση έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ριάντ πως με αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, στηρίζει εμμέσως την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η μείωση της παραγωγής αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου και έρχεται ύστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο ούτε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το πλαφόν που έχουν υιοθετήσει και οι χώρες του G7.
«Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει, χωρίς πρόβλημα, στις ξένες αγορές. Αλλά δεν θέλει να υποκύψει στους περιορισμούς των τιμών, που επιβάλλονται από τα κράτη της Δύσης», σημείωσε ο Νόβακ.
Η ρωσική οικονομία εκτροχιάζεται
Την ίδια ώρα αναλυτής της PVM δηλώνει πως «Η ρωσική οικονομία εκτροχιάζεται λόγω των κυρώσεων της Δύσης».
«Η Ρωσία θα μετατρέψει την αγορά πετρελαίου από μία αγορά που καθορίζεται από τους αγοραστές σε αγορά που ορίζεται από τους πωλητές», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τα εμπορεύματα της SEB, προσθέτοντας ότι «αυτό θα άρει τις εκπτώσεις που πουλά η Ρωσία το αργό της, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της».
Με άλλα λόγια, η Ρωσία θέλει να αυξήσει τις τιμές μέσω της μείωσης της παραγωγής της.
Η πρόβλεψη της Goldman Sachs για την τιμή του Brent το 2023
Η G7, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν από τις 5 Δεκεμβρίου στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου έχουν επιβάλει πλαφόν και στις τιμές πώλησης ρωσικών προϊόντων πετρελαίου.
Η Goldman Sachs χαμήλωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ το 2023 στα 92 δολάρια το βαρέλι από 98 δολάρια και την τιμή για το 2024 στα 100 δολάρια από 105 δολάρια.