Καιρός και αποθέματα έριξαν την τιμή του φυσικού αερίου στα 57,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Επανήλθαν οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές λαμβάνουν υπόψη τους πως το κύμα ψύχους που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυξάνοντας την κατανάλωση, σταδιακά τελειώνει.
Τα αποθέματα που έχουν φτιάξει οι χώρες της περιοχής άντεξαν στην αυξημένη ζήτηση παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι μετεωρολόγοι «βλέπουν» πιο ζεστές θερμοκρασίας πολύ σύντομα και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο της εποχής.
Σε αυτό το πλαίσιο η τιμή του TTF υποχωρεί σήμερα στα 57,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένοντας σταθερά κάτω από το όριο των 60 ευρώ. Συνολικά δε, από τις αρχές της χρονιάς έχει υποχωρήσει κατά πάνω από 20%, φτάνοντας πλέον περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη βιώνει έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, με μικρά διαστήματα κακοκαιρίας και χαμηλών θερμοκρασιών (όπως αυτό που βιώνει αυτές τις μέρες η Ελλάδα) γεγονός που βοήθησε στα επίπεδα ζήτησης, ενώ απέτρεψε την ανάγκη να γίνει χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που είχαν δημιουργήσει οι χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα επάρκειας. Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουν κρατήσει στα ανώτατα επίπεδα την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα. Έτσι τα αποθέματα συνολικά στην ΕΕ παραμένουν στο 72%, ένα πολύ καλό ποσοστό για την «καρδιά» του χειμώνα, αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος όρος της 10ετίας βρίσκεται στο 54%.
Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει
Βέβαια, αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ήταν κάτι που σημείωσαν και οι γερμανικές αρχές χθες επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επιχειρήσεις και νοικοκυριά να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Η γαλλική Electricite de France ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας μιας από τις πυρηνικές μονάδες της για τουλάχιστον εννέα μήνες, υπενθυμίζοντας έτσι τα προβλήματα που υπάρχουν στην πυρηνική παραγωγή της χώρας, που είναι στρατηγικό κομμάτι της αλυσίδας της παραγωγής ρεύματος της Ευρώπης. Μάλιστα, και οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, που συνεχίζονται και σήμερα, προκαλούν συνεχώς προβλήματα στα επίπεδα παραγωγής ρεύματος στις πυρηνικές αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες, παρά τις εκκλήσεις των αρχών προς τα συνδικάτα.
Ακόμη και οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία αποτέλεσαν μια πηγή ανησυχίας για τις αγορές, παρά το γεγονός ότι τελικά έπληξαν μόνο το τοπικό δίκτυο του φυσικού αερίου, χωρίς να επηρεάσουν τις ροές από τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τη νότια Ευρώπη.
Αν και οι χώρες μοιάζουν ανακουφισμένες με την αποσυμπίεση στις τιμές, που θα μειώσει και τους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά, «δεν πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς μπορεί εύκολα να αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν με το outlook να εξαρτάται από τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη και την απρόβλεπτη κατάσταση στην Ουκρανία» σχολίασε σε ανάλυση του το think tank, Resolution Foundation.
Όπως άλλωστε προειδοποιούν μετεωρολογικές αναλύσεις, ένας ήπιος και ξηρός χειμώνας συνήθως δίνει τη θέση του σε ένα ζεστό και άνυδρο καλοκαίρι, με ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα νερού από το περσινό, συνθήκες δηλαδή που θα δυσκολέψουν την Ευρώπη να προετοιμαστεί για τον επόμενο γύρο της ενεργειακής κρίσης και τον επόμενο χειμώνα.