Σε πτώση οι αγορές Ευρώπης και Ασίας
Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των συνεδριάσεων και των τελικών αποφάσεων για τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία.
Στο μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιανουάριο, βελτιωμένος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική έκθεσή της τη Δευτέρα. Επιπλέον, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε κατά 2,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη και την ΕΕ φτάνοντας τις 98,0 και 99,9 μονάδες αντίστοιχα.
Παράλληλα, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς – ένα αποτέλεσμα χειρότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί το οποίο καθιστά πιο πιθανή την ύφεση λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα από τη στατιστική υπηρεσία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση αυτού του μήνα ότι η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,17% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,25% στις 7.784 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 15.126 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 7.082 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,4% στα 78,59 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.923 δολ./oz.
Τα χρηματιστήρια της Ασίας
Καθοδικά κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας Ειρηνικού κατά τη δεύτερη ημέρα συναλλαγών αυτής της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα και Αυστραλία σημείωσαν πτώση, αφού διέγραψαν τα αρχικά μικρά κέρδη. Το επενδυτικό κλίμα βάρυνε μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street που παρέσυρε τον Nasdaq 100 στη χειρότερη επίδοσή του από τις 22 Δεκεμβρίου, καθώς η Apple Inc. και η Microsoft Corp. κατέγραψαν απώλειες.
Το selloff των μετοχών του Ομίλου Adani συνεχίστηκε, με 10 από τις εταιρείες του ομίλου να βλέπουν περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης να διαγράφονται στα «απόνερα» της απόφασης της ερευνητικής επενδυτικής εταιρείας Hindenburg να στοιχηματίσει εναντίον του 3ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, δηλαδή εναντίον του Γκουατάμ Αντάνι.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,75%. Ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε 0,42% και ο δείκτης Shenzhen έχασε 0,8%, καθώς ο επίσημος PMI της Κίνας ανήλθε στις 50,1 μονάδες, πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,33% πριν υποχωρήσει κατά 0,07% καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για το λιανικό εμπόριο του Δεκεμβρίου 2022. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 0,39% στις 27.327,11 μονάδες, καθώς η Ιαπωνία ανέφερε ποσοστό ανεργίας 2,5% για τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1%, ενώ ο Kosdaq υποχώρησε 0,72% αφού η Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση κατά 7,3% στη βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου, μεγαλύτερη από τις προσδοκίες του Reuters για πτώση της τάξης του 5,1%.
Διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023, εκτιμώντας πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη, ενώ το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας δημιουργεί και αυτό ελπίδες για επιπρόσθετη ώθηση.