Δυσπιστία επενδυτών και αναλυτών για το ράλι ομολόγων και μετοχών
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές και οι αναλυτές για τους «ευσεβείς πόθους» που συνδέονται με το ράλι στις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Συγκεκριμένα οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στις αιτιάσεις ότι η άνοδος που παρατηρείται στις αγορές κρατικών και ιδιωτικών τίτλων αποτελεί προάγγελο για ταχεία μείωση του πληθωρισμού και αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών
Οι τιμές των ομολόγων έχουν ανακάμψει γρήγορα από την αρχή του έτους από το περσινό ιστορικό sell-off καθώς οι αγορές ποντάρουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδυνθούν και στην περίπτωση της Fed θα αναστραφούν εντός του 2023.
Τον προβληματισμό για το ράλι δείχνει και το σημερινό sell-off μετοχών και ομολόγων στην Ευρωζώνη μετά την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην Ισπανία τον Ιανουάριο στο 5,8% από 5,5% τον Δεκέμβριο και την εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού στο 7,5%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν περίπου 8 μονάδες βάσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 σημείωνε πτώση 1,2%.
Τα ομόλογα της Ευρωζώνης πωλήθηκαν μαζικά, με την απόδοση των ισπανικών τίτλων να αυξάνεται κατά 8 μ.β. σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 5 μ.β., λιγότερο από ό,τι αυξήθηκαν των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον Fitch την Παρασκευή στη βαθμίδα ‘ΒΒ+’, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.
Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων σημείωναν επίσης άνοδος 8 μ.β. στο 2,32%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου.
Οι αποδόσεις από την αρχή του 2023
Σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg για κρατικά και εταιρικά ομόλογα, με και χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, η απόδοσή τους έχει φθάσει στο 3,3%, σε τροχιά για να σημειώσει την ισχυρότερη επίδοση από το 1999 που άρχισε να καταρτίζεται.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις εισροές-ρεκόρ για τον Ιανουάριο στα ομολογιακά κεφάλαια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες ανήλθαν σε 19,3 δισ. δολάρια στις 26 Ιανουαρίου.
Αρκετοί επενδυτές και αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι το ράλι στηρίζεται σε ένα ιδανικό σενάριο των αγορών, οι οποίες έχουν τάση να προβάλουν τις επιθυμίες τους κόντρα στην πραγματικότητα.
Ποια είναι η πραγματικότητα
Η επικεφαλής επενδύσεων σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, Μόνικα Έρικσον, δήλωσε στους Financial Times ότι η αγορά θα προσγειωθεί στη μακροοικονομική πραγματικότητα, η οποία είναι αντίθετη με ό,τι ελπίζει.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για τη Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% χωρίς να βάλει την οικονομία σε ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων της Wells Fargo.
Την ίδια άποψη έχει και ο Ερικ Ρόμπερτσεν, ο επικεφαλής έρευνας και βασικός αναλυτής της Standard Chartrered, ο οποίος εκτιμά ότι το ράλι στις αγορές θα σταματήσει. Αν και η βρετανική τράπεζα προβλέπει, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της στις 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ο Robertsen δεν συμμερίζεται την εκτίμηση των traders ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μ.β. από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους.
Για τον ίδιο λόγο, θεωρεί ότι είναι αδικαιολόγητη η αισιοδοξία των χρηματιστηρίων που έχουν αυξηθεί πάνω από 7% το 2023. «Η ανάκαμψη των ριψοκίνδυνων assets φαίνεται να εξαρτάται από μία δύσκολη ισορροπία, δηλαδή να είναι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για να σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, αλλά όχι τόσο χαμηλά ώστε να κτυπάνε καμπανάκια για την ανάπτυξη και τα κέρδη… Οι προσδοκίες για ένα ιδανικό σενάριο είναι πολύ αισιόδοξες», ανάφερε ο Ρόμπερτσεν σε σημείωμά του.
Ο δομικός πληθωρισμός
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ανθεκτικός παρά την ομοβροντία αυξήσεων των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι προβλέψεις της αγοράς είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τελικά κοντά στον στόχο 2% της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά αυτός κινείτο τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 6,5% στις ΗΠΑ και 9,2% στην Ευρωζώνη, ενώ ο πυρήνας του – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παρέμεινε ισχυρός και αυξήθηκε μάλιστα στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Τζένιφερ ΜακΚέουν, δήλωσε ότι «με βάση σχεδόν κάθε μέτρο, οι πληθωριστικές προσδοκίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδά τους και υψηλότερα από τα επίπεδα που θα ήταν συμβατά με τον στόχο 2% των μεγάλων κεντρικών τραπεζών».
Αν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μία παρατεταμένη περίοδο ή τα αυξήσουν περισσότερο απ’ ό,τι αναμένουν οι επενδυτές, το ράλι των ομολόγων θα μπορούσε να εκτροχιασθεί, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Imerisia.gr