Bloomberg: Οι κερδισμένοι και οι μεγάλες απογοητεύσεις στη Wall Street τo 2022

Bloomberg: Οι κερδισμένοι και οι μεγάλες απογοητεύσεις στη Wall Street τo 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:27 Δημιουργία 30/12/22, 20:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ομολογουμένως δύσκολο ήταν το 2022 για τη Wall Street με μια σειρά γεγονότων από τις πτωχεύσεις των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, μέχρι τα σκάνδαλα και το σκάσιμο της «φούσκας» των SPACs.

Παράλληλα, αυτή ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς περιθώριο των λανθασμένων κινήσεων, καθώς οι προηγούμενοι είχαν διαλύσει το.... σύμπαν!

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα του Bloomberg με τους νικητές και τους χαμένους του 2022 στο σημαντικότερο χρηματιστήριο της υφηλίου, τη Wall Street

Οι κερδισμένοι

Επικριτές των cryptos: Η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει την αντιμετώπισή της προς την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μετά από πολλαπλά σκάνδαλα, η κατάρρευση της FTX και οι απώλειες δισεκατομμυρίων των απλών επενδυτών έχει αυξήσει τις εκκλήσεις για αυξημένη εποπτεία.

Εποπτεία: Μετά από την «απραξία» της προεδρίας Τραμπ, οι τράπεζες της Wall Street αναγκάστηκαν να προσλάβουν ειδικούς οι οποίοι ελέγχουν τις πρακτικές τους, ενώ επέλεξαν να αποπληρώσουν και σωρεία προστίμων προς την κυβέρνηση. Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Glencore Plc η οποία προσέλαβε ανεξάρτητο επόπτη για τρία χρόνια, ενώ πλήρωσε $1,5 δισ. σε εξωδικαστικούς διακανονισμούς στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Βραζιλία. Η Deutsche Bank προσέλαβε επόπτη για τον έλεγχο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής εταιρικής ευθύνης (ESG) της.

Ακτιβιστές επενδυτές: Οι επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρείες και την επιλογή των ανώτατων στελεχών τους θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο την ερχόμενη οικονομική σεζόν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει αλλάξει τους κανόνες της και επιτρέπει, πια, απευθείας ανταγωνισμό μεταξύ των επίλεκτων των Δ.Σ. και των αντίστοιχων των επενδυτών.

Κινεζικά ADRs: Περίπου 200 κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανόμενων των Alibaba Group Holding Ltd και JD.com Inc. κινδύνευαν να αποκλειστούν από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και τον Nasdaq. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η αρμόδια επιτροπή ελέγχου των εταιρειών αυτών κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα τους και το πρόβλημα ενδέχεται να επιλυθεί σύντομα, παρά την αυξημένη εποπτεία των αρχών.

Οι απογοητεύσεις

SPACs: Η «τρέλα» για τα SPACs έφτασε στο τέλος της φέτος. Δεκάδες εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού αναμένεται να επιστρέψουν δισεκατομμύρια στους επενδυτές αφού δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκετά εξ αυτών τα οποία προχώρησαν σε εξαγορές, έχουν πια χρεοκοπήσει.

«Πράσινες» επενδύσεις: Το 2022, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άρχισαν να αναρωτιούνται τί ακριβώς σημαίνει η «πράσινη» ή «ΕSG» επένδυση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε νέα μέτρα και ξεκίνησε να μηνύει ορισμένες επιχειρήσεις όσον αφορά τα στοιχεία που έχουν παραθέσει στις αρχές. Παράλληλα, η SEC μελετά εάν τα επενδυτικά ταμεία αυτά τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμα, χρησιμοποιούν τον επίσημο χαρακτηρισμό αυτό αθέμιτα.

Χρηματιστηριακές χονδρικής: Ο επικεφαλής της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, έβαλε στο «στόχαστρό» του και τις χρηματιστηριακές χονδρικής όπως Citadel και Virtu Financial Inc. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που προωθεί ο Γκένσλερ, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να επενδύουν απευθείας μέσω των χρηματιστηρίων και όχι μέσω εκτέλεσης εντολών των υπηρεσιών αυτών.

Κρυπτονομίσματα: Η απότομη και πολύκροτη κατάρρευση της FTX προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην αγορά των cryptos. O Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ο οποίος αποτελούσε τον «επίλεκτο» του λόμπι των κρυπτονομισμάτων στην Ουάσινγκτον έχει, πια, συλληφθεί και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για την ευρύτερη αγορά.

Λόγω των απολεσθέντων δισεκατομμυρίων επενδυτών, το όλο «οικοσύστημα» των crypto βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρχών και δίνει βάσει στις εκκλήσεις για επιθετική και άμεση επιβολή εποπτείας.

Αν σου άρεσε κάνε