Ξέφρενο ράλι για την πλατίνα, στα 1.054 δολάρια η τιμή της - Αρνητικά κλείνει και το 2022 ο χρυσός
Για το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων 13 ετών, δηλαδή από το 2009, ετοιμάζεται η πλατίνα, η τιμή της οποίας μετράει κέρδη της τάξης άνω του 20% από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα.
Το ξέφρενο ράλι του πολύτιμου μετάλλου συνεχίστηκε και την Πέμπτη, όταν τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά ακόμη 5% και έφθασαν στα 1.054 δολάρια.
Η ανοδική πορεία της πλατίνας συνδέεται άρρηκτα με τις αθρόες εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από το 2019, με αποτέλεσμα οι προμήθειες για τον υπόλοιπο πλανήτη να περιορίζονται, κάτι που επιδρά σημαντικά στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.
Είναι ενδεικτικό ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πλατίνας (CPP) περιμένει έλλειμμα για το 2023, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 19% και η προσφορά μόλις κατά 2%. Κι αυτό, μάλιστα, παρά τη στασιμότητα της διεθνούς οικονομίας και τον κίνδυνο ύφεσης σε αρκετές οικονομίες της Δύσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του CNBC, αυτή η αναντιστοιχία εξηγείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για πλατίνα από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σταθερά ανοδική αποδεικνύεται και η ζήτηση από τον κλάδο της κοσμηματοποιίας.
Απώλειες 0,6% για τον χρυσό
Για το σύνολο του 2022, η τιμή των συμβολαίων πλατίνας εμφανίζει κέρδη της τάξης του 9%, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα. Για παράδειγμα, ο χρυσός ετοιμάζεται να καταγράψει απώλειες κατά 1% και το παλλάδιο κατά 4%. Το ασήμι, από την πλευρά του, αναμένεται να κλείσει το έτος στο +3%.
Φυσικά, μεγάλο ρόλο στην ευρύτερη αδυναμία του κλάδου διαδραματίζουν οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες υπονομεύουν την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο μιας επερχόμενης επιβράδυνσης ή και συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 4,25% – 4,5%, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέες αυξήσεις στο α’ τρίμηνο του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού.
Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός ετοιμάζεται για ένα δεύτερο διαδοχικό αρνητικό έτος, αποχαιρετώντας το 2022 με απώλειες 0,6%. Παρ’ όλα αυτά, τα συμβόλαια έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τουλάχιστον 200 δολάρια από το χαμηλό διετίας του Σεπτεμβρίου (λίγο άνω των 1.600 δολαρίων), με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται για το καλύτερο τρίμηνο από το 2020.
Αυτή η ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ειδικούς του CNBC, οφείλεται στην προσδοκία ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, δίνοντας «ανάσες» στην παγκόσμια οικονομία. Κάτι το οποίο και επιβεβαιώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δεκεμβρίου (αύξηση 50 μ.β. και όχι 75 μ.β., όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές).