Εταιρεία νεκροταφείων στην Κίνα βλέπει τη μετοχή της να κάνει ράλι 80% στο χρηματιστήριο
Στο υψηλότερο επίπεδο του 2022 κινούνται εσχάτως οι μετοχές των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη... μακάβρια αγορά των νεκροταφείων και των νεκρώσιμων ακολουθιών.
Το γεγονός αυτό, προφανώς, έχει την εξήγησή του που δεν είναι άλλη από ο νέο κύμα κορoνοϊού, το οποίο «σαρώνει» τη χώρα και το οποίο έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νεκρών, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάσχεση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής».
Βέβαια, παρά την πληθώρα των δημοσιευμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για αυξημένη πίεση σε νοσοκομεία και νεκροταφεία, ως απόρροια της έξαρσης του αριθμού των νεκρών, τα επίσημα νούμερα της κυβέρνησης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτό, φυσικά, οφείλεται σ’ ένα απλό επικοινωνιακό (και μεθοδολογικό) «τρικ» του Πεκίνου, καθώς πλέον μόνο όσοι ασθενείς πάσχουν από πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια, θεωρούνται «θύματα» της Covid-19. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, όπου καταγράφονται όλοι οι θάνατοι ασθενών, ανεξαρτήτως του βαθμού επίδρασης του κορονοϊού.
Μεγάλη «κερδισμένη» από τις παραπάνω εξελίξεις είναι, αναμφίβολα, η μετοχή της Fu Shou Yuan, η οποία την Παρασκευή αναρριχήθηκε στα 7,04 δολάρια Χονγκ Κονγκ, έχοντας καταγράψει άλμα 80% μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Μάλιστα, χάρη σ’ αυτό το ράλι, έχει καταφέρει να «σβήσει» όλη τη «χασούρα» του 2022 (κοντά στο -40%) και πλέον βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ετήσιας απόδοσης της τάξης του 15%.
Με κεφαλαιοποίηση 2 δισ. δολαρίων, η κινεζική εταιρεία διαχειρίζεται μια σειρά νεκροταφείων στην Κίνα, με βασικότερο όλων αυτό της Σαγκάη. Και εύλογα, η μεγάλη αύξηση των θανάτων, ως απόρροια της πανδημίας, παρέχει σημαντικά στηρίγματα στη μετοχή.
Ας σημειωθεί ότι πίσω από τη Fu Shou Yuan (εισηγμένη από το 2013) βρίσκονται οι εταιρείες Carlyle Group και Farallon Investors, οι οποίες διαθέτουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.