Βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου, στα 106,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα το ευρωπαϊκό TTF
Ακαριαία ήταν η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές κατέγραψαν… βουτιά, πέφτοντας κάτω και από το όριο των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συγκεκριμένα η τιμή του ευρωπαϊκού TTF προσγειώθηκε στα 106,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 7,67%. Στα επίπεδα αυτά αγγίζει το χαμηλότερο σημείο εδώ και ένα μήνα, κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 110 ευρώ.
Αντιστοίχως και οι βρετανικές τιμές αερίου έπεσαν κάτω από τις 270 πένες ανά θερμική μονάδα, στις 265,52, με ημερήσια πτώση κατά 7,94%, στο κατώτερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου.
Καθοδική τροχιά
Είχε βέβαια προηγηθεί μια συνολική πτώση των ευρωπαϊκών τιμών κατά 17% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες των αγορών για τις αντοχές των ευρωπαϊκών συστημάτων και τα επίπεδα επάρκειας καταλάγιασαν μετά το… crast test της τελευταίας κακοκαιρίας.
Η ενεργειακή ζήτηση, εξάλλου, παραμένει μειωμένη, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατούν την κατανάλωση χαμηλά, όσο είναι δυνατόν.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 17 Δεκεμβρίου τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου βρίσκονταν στο 84,2%, καθώς ένα νέο, σημαντικό, κύμα εισαγωγών LNG αναπλήρωσαν τις εκροές, μαζί με την αύξηση της αιολικής παραγωγής στη Γερμανία και την ενίσχυση της πυρηνικής παραγωγής στη Γαλλία.
Πολύ χαμηλότερα κινούνται τα βρετανικά αποθέματα αερίου, στο 68,4%.
Η συμφωνία για το πλαφόν
Η πίεση στις τιμές είχε διαφανεί από νωρίς καθώς υπήρχαν βάσιμες ελπίδες πως επιτέλους σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν.
Πραγματικά, αν και η συμφωνία δεν επετεύχθη με ομοφωνία, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων ο «κόφτης» έκλεισε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι αρκετά κάτω από τα 200 ευρώ όπως ζητούσαν οι περισσότερες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα.
Ο μηχανισμός, που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου, θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τιμή TTF θα ξεπερνά το όριο των 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG.
«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν εννέα μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, εμφανώς ικανοποιημένος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά το πέρας του σημερινού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Η αντίδραση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.
«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε "πλαφόν" (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.