Απώλειες άνω των 400 δισ. δολαρίων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας
Τρομακτικές απώλειες που ξεπερνούν τα 400 δισ. δολάρια έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας, σύμφωνα με την εταιρεία venture capital Atomico.
Η συνολική αξία όλων των εισηγμένων ή μή ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας έχει μειωθεί στα $2,7 τρισ. από $3,1 τρισ. στα τέλη του 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Atomico, υποδεικνύοντας την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που περνάει ο κλάδος. Οι πάλαι ποτέ κραταιές εταιρείες αυτές έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξιολόγησής τους λόγω των παγκόσμιων μακροοικονομικών εξελίξεων όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
H Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους και αναστρέφουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική των προηγούμενων ετών σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο να αποφύγουν τις εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες βασίζονται στην εύρυθμη, συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας.
«Ήταν ένα δύσκολο έτος. Πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων, γεωπολιτικές ταραχές», τόνισε ο Τομ Ουεμάιερ, στέλεχος της Atomico στο CNBC, προσθέτοντας πως «πρόκειται για την δυσκολότερη μακροοικονομική κατάσταση από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κεφαλαιοποίησής τους. Η buy-now-pay-later σουηδική εταιρεία Klarna απώλεσε το 85% της κεφαλαιοποίησής της από τα $45,6 δισ. στα $6,7 δισ. Η αξία κεφαλαιοποίησης των μετοχών της Spotify, συνάμα, έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 60% φέτος.
Σύμφωνα με την Atomico, η χρηματοδότηση των VCs προς τις ευρωπαϊκές startups αναμένεται να μειωθεί κατά $85 δισ. φέτος, βάσει ανάλυσης στοιχείων από 41 διαφορετικές χώρες, μειωμένη κατά 18% από τα $100 δισ. του 2021.
Παρά τη μείωση αυτή, οι φετινές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες ιστορικά, σύμφωνα με την Atomico. Σημειωτέον πως το 2021 οι αντίστοιχες επενδύσεις είχαν «σπάσει τα κοντέρ» λόγω της συμμετοχής των αμερικανικών επενδυτικών, φαινόμενο το οποίο δε συνεχίστηκε το 2022.
«Υπάρχει μείωση της επενδυτικής ρευστότητας φέτος. Έχουμε περάσει από την περίοδο της άπλετης χρηματοδότησης του 2021 σε μία πολύ δυσκολότερη περίοδο», τόνισε ο Ουεμάιερ.
Το α’ εξάμηνο του έτους, ο τεχνολογικός κλάδος της Ευρώπης είχε «πάρει φωτιά», με τα επίπεδα των επενδύσεων να ξεπερνούν τα αντίστοιχα περσινά κατά 4%. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις αυτές μειώθηκαν δραματικά από τον Ιούλιο και ύστερα, σε επίπεδα 2018.
Παράλληλη μείωση κατέγραψε και η δημιουργία «μονόκερων» της τεχνολογίας, με τις εταιρείες με ΙΡΟ άνω του $1 δισ. να μειώνονται από τις 86 το 2021 στις 2 το 2022.
H Ευρώπη δεν κατάφερε να αποφύγει το κύμα των απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτές απέλυσαν 14.000 εργαζομένους φέτος, 7% του συνόλου παγκοσμίως.
Ευκαιρίες για ανάπτυξη
Αρκετοί επενδυτές, όμως, πιστεύουν πως ο κλάδος έχει ακόμα μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ο Περ Ρόμαν, στέλεχος της GP Bullhound, τόνισε πως είναι αισιόδοξος πως νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσουν εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές στο εγγύς μέλλον.
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Οι κλάδοι του διαδικτύου και του software μπορεί μεν να επαναξιολογούνται, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό είναι κάτι το θετικό, αφού μέχρι τώρα είχαν τη μορφή “φούσκας”. Παράλληλα, όμως, το software αυτό είναι και η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι βασικές αναπτυξιακές αρχές του κλάδου είναι ακόμα αισθητές και θα παραμείνουν αισθητές μέχρι και το τέλος της δεκαετίας», υπογράμμισε ο Ρόμαν.
«Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας», τονίζει η Σάρα Γκουεμούρι της Atomico, τονίζοντας πως «η ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο, έχει επιστρέψει στο 85% των προ-πολεμικών επιπέδων του, με το 77% των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας να έχουν προσελκύσει νέους πελάτες. Παράλληλα, η επένδυση στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης παραμένει οκταπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα του 2015. Συνολικά, η αυξομείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον συγκεκριμένο κλάδο πρέπει να αναλυθεί σε βάθος δεκαετιών. Οι πιθανότητες για ανάπτυξη παραμένουν εξαιρετικές».