Σενάριο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από το καρτέλ του ΟΠΕΚ
Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία επικαλείται αντιπροσώπους του πετρελαϊκού καρτέλ χωρίς να τους κατονομάζει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα υπό συζήτηση στο παρασκήνιο βρίσκεται το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής έως 500.000 βαρέλια την ημέρα και ενδέχεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.
Οι τιμές πετρελαίου, που κατέγραφαν ήδη μείωση σήμερα, υποχώρησαν περισσότερο από 5% -κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι-μετά το δημοσίευμα.
Για το αμερικανικό αργό (WTI), η τιμή των συμβολαίων για παράδοση τον Δεκέμβριο υποχωρούσε 37 σεντς ή 0,5% στα 79,71 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου, συνεχίζοντας την πτώση τους για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με την τιμή του μπρεντ να μειώνεται κατά 9% και του WTI κατά 10%.
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ σε μια απροσδόκητη απόφασή του, προχώρησε σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και θα είναι ασυνήθιστο για τον Οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή σε μια εποχή πτώσης των τιμών και ανησυχίας για τις οικονομικές προοπτικές.
Η WSJ ανέφερε ότι η αύξηση της παραγωγής τέθηκε επί τάπητος αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε ομοσπονδιακό δικαστή ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) θα χαίρει ασυλίας σε ομοσπονδιακή αγωγή των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Η απόφαση για χορήγηση ασυλίας ισοδυναμεί με μια παραχώρηση στον MbS, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε επί μήνες να τον απομονώσει, τόνισε η WSJ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας δύναμης στον ΟΠΕΚ+, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Οργανισμός θα παραμείνει προσεκτικός όσν αφορά τις επόμενες κινήσεις του.
Οι αγορές αργού πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αντανακλώντας τη χαμηλότερη ζήτηση από Κίνα και Ευρώπη.