Κρυπτονομίσματα: Ηταν κάποτε μια αγορά... χρυσωρυχείο
Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι επενδυτές έβλεπαν το bitcoin ως το μέλλον του χρήματος, με την τιμή του να φθάνει στα 68.000 δολάρια και το ethereum ως το πιο σημαντικό εργαλείο προγραμματιστών στον κόσμο.
Τα NFTs ζούσαν ημέρες δόξας, η μετοχή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase έκανε αλλεπάλληλα ρεκόρ και η ομάδα μπάσκετ των Μαϊάμι Χιτ έμπαινε στο γήπεδό της που μετονομάστηκε σε FTX Arena από το ομώνυμο μεγάλο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο πλήρωσε 135 εκατ. δολάρια για να έχει το δικαίωμα αυτό.
Η κατάρρευση του FTX
Κατά μία τραγική ειρωνεία, 12 μήνες μετά την απογείωση των crypto ο 30χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, κατέθεσε την Παρασκευή αίτηση πτώχευσης, την τελευταία από μία σειρά πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών του κλάδου, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και την παραίτησή του.
Το FTX, με μία αποτίμηση 32 δισ. δολαρίων, βυθίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες στην ανυποληψία και τη χρεοκοπία, καθώς οι πελάτες του άρχισαν να προχωρούν σε αναλήψεις των καταθέσεων τους και το ανταλλακτήριο Binance υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να το εξαγοράσει.
Οι συνέπειες από την πτώχευση του FTX θα είναι πιθανόν οι πιο καταλυτικές έως τώρα για την αγορά των crypto τόσο λόγω του μεγέθους του ανταλλακτηρίου όσο και λόγω της ταχύτητας, με την οποία κατέρρευσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αίτηση για πτώχευση στο δικαστήριο του Ντελαγουέρ έγινε σε χρόνο - ρεκόρ, χωρίς καν να συμπληρωθούν πλήρως τα αναγκαία έντυπα. Οι επενδυτές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και αυτό προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στην αγορά.
Τι ζητά τώρα η Binance
Για να προλάβει μία περαιτέρω απαξίωση του κλάδου, ο επικεφαλής του Binance, Τσανγκ Πενγκ Τσάο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ηγηθεί μίας προσπάθειας μαζί με άλλους παράγοντες του κλάδου για να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες στην αγορά των crypto. «Χρειάζεται να αυξήσουμε τη διαφάνεια του κλάδου. Πρέπει να συνεργασθούμε στενά με τις εποπτικές Αρχές σε όλο τον κόσμο για να κάνουμε τον κλάδο πιο ισχυρό».
Παράλληλα, η συσχέτιση της τιμής του bitcoin με άλλα ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές, υποχώρησε μετά την κατάρρευση του FTX, πιθανόν μία ένδειξη ότι μπορεί να μειώνεται και άλλο η επιρροή του στις διεθνείς αγορές.
Απώλειες έως και 75% για Bitcoin και Ether
Το bitcoin και το ether, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έχουν χάσει πάνω από το 75% της αξίας τους σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η κεφαλαιοποίηση του κλάδου συρρικνώθηκε από τα 3 τρισ. δολάρια σε 900 δισ. δολάρια.
Αντί να λειτουργήσει ως μέσο προστασίας έναντι του πληθωρισμού, όπως υποστήριζαν οι οπαδοί του που το αποκαλούσαν και ψηφιακό χρυσό, το bitcoin αποδείχθηκε ένα ακραία κερδοσκοπικό μέσο.
«Κοιτάζοντας προς τα πίσω τώρα, ο ενθουσιασμός και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ξεπερνούσαν σαφώς κάθε όριο και διαπραγματεύονταν πολύ πάνω από οποιαδήποτε θεμελιώδη αξία», δήλωσε η Κέιτι Ταλάτι, διευθύντρια έρευνας στην Arca, μια επενδυτική εταιρεία που εστιάζει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αναγκαία η εποπτεία
Είτε τα κρυπτονομίσματα είναι για πάντα καταδικασμένα είτε τελικά ανακάμψουν, όπως αναμένει η Talati, η «αιματοχυσία» του 2022 αποκάλυψε τα πολλά προβλήματα του κλάδου και έδειξε στους επενδυτές γιατί είναι αναγκαία η εποπτεία του από τις Αρχές.
Οι συνεχείς πτωχεύσεις εταιρειών από τα μέσα του έτους έχουν οδηγήσει στην απώλεια περιουσιών των πελατών τους, οι οποίοι συχνά παίρνουν ένα μικρό κλάσμα των επενδύσεων τους.
Πρώτο πλήγμα από τη Fed
Η αντίστροφη μέτρηση για τα crypto άρχισε στα τέλη του 2021 όταν ο πληθωρισμός κάλπαζε στις ΗΠΑ και υπήρξαν ανησυχίες ότι η Fed θα άρχιζε να αυξάνει τα επιτόκια για να τον τιθασεύσει.
Το bitcoin υποχώρησε 19% τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια σε μία ταραγμένη οικονομικά περίοδο. Το sell-off συνεχίστηκε τον Ιανουάριο, με το bitcoin να υποχωρεί 17% και το ethereum να κατρακυλά 26%.
Στη συνέχεια, η αγορά σταθεροποιήθηκε για κάποιο διάστημα, έως ότου ήρθε τον Μάιο η κρίση των stablecoins να πλήξει ξανά την αγορά.
Η κατάρρευση του TerraUSD
Τα stablecoin είναι ψηφιακά νομίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν μία σταθερή σχέση, 1 προς 1, με το δολάριο ή άλλα assets.
Oταν η αξία του TerraUSD ή UST υποχώρησε κάτω από το 1 δολάριο, υπήρξε ένας διαφορετικός πανικός. Η εμπιστοσύνη εξατμίστηκε και ξαφνικά ήταν σαν τίποτα στα κρυπτονομίσματα να μην ήταν ασφαλές.
Τα κορυφαία κρυπτονομίσματα υποχώρησαν, με το bitcoin να κατρακυλά 16% σε μία μόνο εβδομάδα, χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας του σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Νοεμβρίου 2021.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός ενισχυόταν και η Fed διακήρυξε μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων για όσο διάστημα θα χρειαζόταν για μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.
Νέο κραχ τον Ιούλιο
Τον Ιούνιο ο κλάδος έπιασε νέο πάτο. Η τράπεζα κρυπτονομισμάτων Celsius σταμάτησε τις αναλήψεις πελατών της λόγω των «ακραίων συνθηκών της αγοράς». Η Binance σταμάτησε επίσης τις αναλήψεις, ενώ μία άλλη τράπεζα crypto, η BlockFi μείωσε το 20% του προσωπικού της, το οποίο είχε πενταπλασιαστεί από τα τέλη του 2020.
Το μεγάλο hedge fund κρυπτονομισμάτων, Three Arrows Capital ή 3AC, δεν αποπλήρωσε ένα δάνειο άνω των 670 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Bitcoin κατέγραψε τη χειρότερη μηνιαία επίδοση τον Ιούνιο, χάνοντας περίπου το 38% της αξίας του.
Οι πτωχεύσεις
Και μετά ήρθαν οι πτωχεύσεις. Η 3AC με έδρα τη Σιγκαπούρη υπέβαλε αίτηση για πτώχευση τον Ιούλιο. Η επικίνδυνη στρατηγική της εταιρείας περιλάμβανε τον δανεισμό χρημάτων από ολόκληρο τον κλάδο και στη συνέχεια την επένδυσή τους σε άλλα, συχνά εκκολαπτόμενα project crypto.
Μετά την πτώση του 3AC, στην ίδια τροχιά βρέθηκε η χρηματιστηριακή εταιρεία Voyager Digital καθώς ήταν δικό της δάνειο που αθέτησε η 3AC.
Επόμενο θύμα ήταν η Celsius, η οποία υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της στα μέσα Ιουλίου. Η εταιρεία πλήρωνε στους πελάτες της επιτόκια έως και 17% για να καταθέτουν τα κρυπτονομίσματά τους στην πλατφόρμα της. Στη συνέχεια τα δάνειζε σε άλλους που ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν υπερβολικά επιτόκια. Το σχήμα αυτό κατέρρευσε καθώς ξέμεινε από ρευστότητα.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του FTX, κ. Μπάνκμαν-Φριντ, παρουσιαζόταν ως σωτήρας του κλάδου. Ο 30χρονος που ζούσε στις Μπαχάμες υποστήριζε ότι το FTX ήταν σε καλύτερη θέση από άλλα ανταλλακτήρια, επειδή κρατούσε μετρητά, διατηρούσε τα γενικά έξοδα χαμηλά και απέφευγε τον δανεισμό. Με καθαρή αξία που στα χαρτιά είχε διογκωθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, αγόρασε προσωπική συμμετοχή 7,6% στη Robinhood.
Πηγή: Imerisia.gr