Τετραγωνισμός του κύκλου ο νέος δείκτης τιμών αναφοράς στο φυσικό αέριο

Τετραγωνισμός του κύκλου ο νέος δείκτης τιμών αναφοράς στο φυσικό αέριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:37 Δημιουργία 31/10/22, 16:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προβληματισμό και επιφυλάξεις προκαλεί η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών αναφοράς για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, πρόταση που αποτελεί βασικές ζητούμενο στο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο σε ένα διάστημα που οι υπουργοί Ενέργειας αγωνίζονται ακόμη να... τετραγωνίσουν τον κύκλο και να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο που θα γίνει αποδεκτό από όλα τα μέλη, το λειτουργικό τμήμα που αφορά τη δημιουργία του επίμαχου δείκτη φαίνεται πως αμφισβητείται από την πλέον αρμόδια αρχή, τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) της ΕΕ.

Δύσκολος στόχος

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κορυφαία ενεργειακή ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης συμμερίζεται τις επιφυλάξεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς για το φιλόδοξο project, για το αν θα λειτουργήσει και θα αποφέρει τους επιθυμητούς καρπούς.

Στόχος της Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός εναλλακτικού δείκτη για το εισαγόμενο φυσικό αέριο (ουσιαστικά το LNG) σε σχέση με τον ολλανδικό TTF, που είναι σήμερα το σημείο αναφοράς για τις τιμές, ο οποίος θα αντανακλά καλύτερα την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές.

«Ο νέος δείκτης θα προσφέρει σταθερή και προβλέψιμη τιμολόγηση για το LNG» σχολίασε χαρακτηριστικά προ ημερών η Κομισιόν, εξηγώντας πως θα συγκεντρώνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ημερήσιες συναλλαγές LNG.

Ωστόσο, ο ACER, που ουσιαστικά έχει αναλάβει να δημιουργήσει το νέο δείκτη, παραδέχεται πως το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς πολλές από τις συμφωνίες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι αντικείμενο ιδιωτικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρχει επόπτευση των συμβολαίων LNG και υπολογισμός της ποσότητας τους από τις τιμές αγοράς spot για το αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών.

«Αναλύσουμε κάθε είδους πιθανότητες προκειμένου να φτάσουμε σε μεθοδολογίες» εξηγεί στους FT, ο Ίζτοκ Ζλάταρ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης των τιμών των αγορών στον Acer, εξηγώντας πως η δημιουργία του νέου δείκτη είναι «λειτουργικά ένας πολύ απαιτητικός στόχος».

Η αποδοχή των αγορών

Πέραν αυτού, ακόμη και αν η δημιουργία του δείκτη προχωρήσει, ο Ζλάταρ παραδέχεται πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα γίνει δεκτός από τις αγορές. «Εξαρτάται από την αγορά LNG, καθώς αναπτύσσεται στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας το θέμα, αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως ο TTF αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς και πώλησης φυσικού αερίου στην ανοιχτή αγορά. Αντιθέτως η αγορά LNG είναι εξαιρετικά ρευστή. «Δεν υπάρχει κάτι δομικό που να δείχνει πως ο νέος δείκτης LNG θα είναι φτηνότερος ή καλύτερος για την τιμολόγηση του αερίου» συμφωνεί ο Νιλ Φλέμινγκ της εταιρείας αναλύσεων Argus.

Εξάλλου, οι βιομηχανικοί δείκτες και τα προθεσμιακά συμβόλαια που συνδέονται με αυτούς συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσουν βάθος και αξιοπιστία στα μάτια των αγορών.

Ο ενεργειακός κλάδος ανησυχεί πως ο νέος δείκτης τιμολόγησης δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα «σφιχτά» επίπεδα προσφοράς απέναντι στην αυξανόμενη ζήτηση που κρατούν τις τιμές σε ανοδική τροχιά. Ένα δε, πρακτικό πεδίο δυσκολίας είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει μια ενιαία τιμή στο LNG.

Ο ACER μπορεί να ξεκινήσει την συλλογή των στοιχείων που χρειάζεται μόνο αφότου το σχέδιο πάρει οριστική έγκριση από τους «27», κάτι που δεν αναμένεται πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Παρ' όλ’ αυτά έχει ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό έργο δεδομένου πως το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν είναι εξαιρετικά σφιχτό: οι Βρυξέλλες θέλουν τον νέο δείκτη να είναι έτοιμος στις 31 Μαρτίου.

Αν σου άρεσε κάνε