Κυριαρχούν οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street
Σε φάση «διόρθωσης» φαίνεται πως βρίσκεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες επιστρέφουν σε οριακά αρνητικό έδαφος, μετά το διήμερο ράλι.
Οι επενδυτές ρευστοποιούν σήμερα ένα μέρος των πρόσφατων κερδών και αυτό, μάλιστα, συμβαίνει παρά την ισχυρή άνοδο της μετοχής της Netflix.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,58% και διαπραγματεύεται στις 3.698 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,16% ή 49 μονάδες και ανέρχεται στις 30.474 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, υποχωρεί στο -0,65% και τις 10.701 μονάδες.
Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο της πρόσφατης ανάκαμψης των μετοχών, οι οποίες «ξεκόλλησαν» από τα χαμηλά έτους, χάρη στην πρόσκαιρη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στη μερική επάνοδο της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο, εύλογα κάποια στιγμή θα επερχόταν και η κόπωση, με αποτέλεσμα οι πωλητές να αναλαμβάνουν τα ηνία της αγοράς.
Ευχάριστη έκπληξη από τα οικονομικά αποτελέσματα
Στο μεταξύ, η ροή των οικονομικών αποτελεσμάτων εξακολουθεί να εκπλήσσει ευχάριστα τους επενδυτές, με τη Netflix να εμφανίζει κέρδη και έσοδα καλύτερα των προβλεπόμενων, χάρη στην ισχυρή αύξηση των εγγεγραμμένων χρηστών του γ’ τριμήνου. Ως απόρροια, η μετοχή της εταιρείας streaming εκτοξεύεται στο 15% και τα 277 δολάρια.
Τα μέχρι στιγμής εύρωστα μεγέθη των εισηγμένων αναγκάζουν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις χαμηλές εκτιμήσεις για τη συνολική κερδοφορία του 2022, καθώς οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν «χτίσει» ανοσία στους φόβους περί επικείμενης ύφεσης.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες δεν έχουν εξαλειφθεί, με τον πληθωρισμό να διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,2% τον Σεπτέμβριο) και την κεντρική τράπεζα να συνεχίζει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (3% – 3,25%).
Τα αμερικανικά ομόλογα
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς την Τετάρτη αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο 4,119% -το μεγαλύτερο σημείο από το 2008.
«Από τη μια πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα βοηθούν κάπως την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεδομένων των τρεχόντων υπερ-πουλημένων επιπέδων και των περιορισμένων προσδοκιών. Από την άλλη πλευρά, έως ότου δούμε τις αποδόσεις να αρχίζουν να μειώνονται, οι επενδυτές θα παραμένουν επιφυλακτικοί» σχολιάζει ο Νικ Κόλας, αναλυτής της DataTrek Research.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες
Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε στο -0,53% και τις 397 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 0,19%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,43%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,36%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Fresenius εκτοξεύτηκε κατά 11% χάρη στα δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg περί επένδυσης του fund Elliot Management, ωστόσο στο +1,96%. Κέρδη 6,48% παρουσίασε η μετοχή της ολλανδικής ASML, η οποία ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα καλύτερα των προβλεπόμενων.