Στον αέρα η Credit Suisse, ξυπνάει μνήμες από τη Lehman Brotehers
Το φάντασμα της διαβόητης Lehman Brothers ξυπνά στις διεθνείς αγορές, με αφορμή την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) της Credit Suisse.
Ο ελβετικός γίγαντας του τραπεζικού κλάδου απέτυχε να καθησυχάσει τους επενδυτές αναφορικά με την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιουχική της κατάσταση.
Η νευρικότητα αυτή οδήγησε σε ένα sell off στα ομόλογα και την μετοχή της ελβετικής τράπεζας, ενώ τα πενταετή CDS εκτοξεύτηκαν κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης, με ορισμένους traders να ισχυρίζονται πως η αύξηση έφτασε έως και τις 350 μονάδες βάσης.
Ακόμη πιο δραματική ήταν η κίνηση στα μονοετή CDS που βρέθηκαν κατά 440 μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής.
Η αστάθεια επηρέασε και τη μετοχή του ομίλου, που κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης με αποτέλεσμα η αξία της τράπεζας να μειωθεί κατά 9,73 δισ. ελβετικά φράγκα (9,85 δισ. δολάρια).
Ενδοσυνεδριακά η μετοχή βρέθηκε να χάνει πάνω από 10%, αν και σταδιακά σταθεροποιήθηκε, καθώς ανώτατα στελέχη της τράπεζας επιδόθηκαν σε ένα επικοινωνιακό… μπαράζ προς μεγαλοπελάτες και μετόχους προκειμένου να τους διαβεβαιώσουν πως η τράπεζα δεν κινδυνεύει.
«Η χειρότερη μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης»
Οι «Financial Times» σε δημοσίευμα τους υποστήριξαν πως η Credit Suisse έχει προσεγγίσει επίδοξους νέους επενδυτές για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, παρά το γεγονός πως οι συνθήκες στις αγορές δεν ευνοούν για τέτοια κίνηση. Η εφημερίδα σχολίαζε δε, πως ο ελβετικός όμιλος, με έτος δημιουργίας το 1856, είναι σήμερα «η χειρότερη μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης».
Το πρόβλημα ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ μέσω εσωτερικού σημειώματος προς τους εργαζόμενους, προσπάθησε να διαβεβαιώσει το προσωπικό και όχι μόνο πως η ελβετική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ή κεφαλαιοποίησης.
Το σημείωμα του Κέρνερ, o οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Μάρτιο του 2021 με στόχο να δρομολογήσει την αναδιάρθρωση της τράπεζας, προσπάθησε να καταρρίψει τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στα social media, την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα και αντοχή της Τράπεζας. Και τελικά είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς ερμηνεύτηκε ως κίνηση πανικού.
Αρνητική επικαιρότητα
Άλλωστε οι αγορές είχαν ήδη δυσμενή εικόνα για την πορεία της τράπεζας, που τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στην επικαιρότητα με αρνητικό τρόπο, μέσα από διάφορα σκάνδαλα, υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, βιομηχανικής κατασκοπείας, διευκόλυνση πελατών της έναντι των διεθνών κυρώσεων και βέβαια την κατάρρευση του fund Archegos. Μόνο η υπόθεση της Archegos της κόστισαν μια ζημιά άνω των 5 δισ. δολαρίων.
Επιπρόσθετα, το εσωτερικό σημείωμα του Κέρνερ «ξύπνησε» δυσοίωνους συνειρμούς, καθώς πολλοί θυμήθηκαν ανάλογο σημείωμα που είχε κυκλοφορήσει η «αμαρτωλή» Lehman Brothers, μοιράζοντας καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, πριν καταρρεύσει το 2008 πυροδοτώντας τότε κραχ στις αγορές.
Αυτή τη φορά οι διεθνείς εποπτικές αρχές εμφανίζονται καλύτερα προετοιμασμένες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η FINMA, η αρμόδια τραπεζική εποπτική αρχή της Ελβετίας παρακολουθεί στενά την πορεία και οικονομική κατάσταση της Credit Suisse. Η τράπεζα βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, δεδομένου πως η Credit Suisse αποτελεί βασικό παίχτη στο City.
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Πάντως, η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του ελβετικού γίγαντα αναμένεται να συντηρηθεί μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, στις 27 Οκτωβρίου. Με αφορμή τα αποτελέσματα, η διοίκηση θα κληθεί να δώσει πιο σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στην όλη σεναριολογία.
Οι ζημιές της τράπεζας μόνο μέσα στα τελευταία τρία τρίμηνα έχουν ανέλθει συνολικά στο υπέρογκο ποσό των 4 δισ. ελβετικών φράγκων!