Βόμβα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι αποδόσεις των ομολόγων

Βόμβα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι αποδόσεις των ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:21 Δημιουργία 28/09/22, 18:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τις οικονομίες της Ευρώπης εξελίσσεται η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετά την όλο και πιο επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στις αυξήσεις των επιτοκίων προεξοφλώντας ότι θα γίνουν σταδιακά βρόχος στην οικονομία καθώς μάλιστα προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα: αυτά των υπερβολικών τιμών ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι αγορές ομολόγων άναψαν «κόκκινο» στην Ευρώπη, αναγκάζοντας μάλιστα την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει ομόλογα, σε όποια έκταση χρειαστεί, έως τις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφευχθεί «μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και μείωση των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία».

Η παρέμβαση της BoE, η οποία ανέστειλε επίσης το πρόγραμμα πωλήσεων ομολόγων (QT που είναι το αντίθετο του QE) που επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα, έγινε με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων (gilts) να πλησιάζουν το 4,5%.

Τα «χαρτιά» της Ευρωζώνης

Στην Ευρωζώνη, ωστόσο, υπάρχουν ήδη χώρες, όπως η Ιταλία που η απόδοση των αντίστοιχων τίτλων πλησίασε σήμερα το 4,9% και η Ελλάδα που ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά το 2017 το 5%.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ξεπέρασε περί τις 12.00 σήμερα το 5%, για πρώτη φορά από το 2017, όταν βρισκόταν σε πτωτική τάση.

Στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από το 4,90% για να αυξηθεί ξανά στη συνέχεια και να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα ξανά πάνω από το επίπεδο αυτό.

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται εύλογα είναι πότε θα παρέμβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προβλέψει από το καλοκαίρι ένα πλαίσιο για την αγορά ομολόγων σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς, δηλαδή όταν αυξηθούν πολύ οι αποδόσεις και τα spreads.

Πρόκειται για το λεγόμενο το εργαλείο προστασίας μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (TPI), για το οποίο μόλις τη Δευτέρα διαβεβαίωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι είναι διαθέσιμο και θα χρησιμοποιηθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και τη συμμόρφωση των χωρών, των οποίων τα ομόλογα πρόκειται να αγοραστούν, με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Βεβαίως, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει έγκριση του Δ.Σ. και εκεί υπάρχει πάντα και ένα θέμα συσχετισμών για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία.

Η παρέμβαση της ΒοΕ

Η παρέμβαση της BoE είναι η πιο σημαντική μετά από την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές το σχέδιο μαζικών φορολογικών ελαφρύνσεων της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας.

Η κίνησή της οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων, οι οποίες είχαν σκαρφαλώσει πριν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν 63 μονάδες βάσης στο 4,35% στις 14.37 στο Λονδίνο.

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων μειώθηκε 43 μ.β. στο 4,07%, ενώ η στερλίνα υποχώρησε 0,5% στα 1,0675 δολάρια.

Την παρέμβαση στην αγορά εισηγήθηκε η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, αντιδρώντας στον κίνδυνο δυσλειτουργίας που θα προκαλούσε «αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και μείωση της ροής των πιστώσεων στην πραγματική οικονομία».

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε: «Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών στην αγορά… Οι αγορές θα γίνουν σε όποια έκταση χρειαστεί για να υπάρξει το αποτέλεσμα αυτό».

Η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ότι οι αγορές θα γίνουν για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα και «επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην αγορά των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων». Οι δημοπρασίες θα γίνουν από σήμερα έως τις 14 Οκτωβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε