Με το «βλέμμα» στη Φρανκφούρτη και στα ελληνικά ομόλογα

Με το «βλέμμα» στη Φρανκφούρτη και στα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:10 Δημιουργία 16/12/21, 08:57
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στη Φρανκφούρτη στρέφονται σήμερα τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου, στη «σκιά» της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζουν αρνητικά τον παραγωγικό ιστό και την ανάπτυξη.

Και τούτο, διότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το εάν η Φρανκφούρτη συνεχίσει και για πόσο τις αγορές ελληνικών τίτλων, ενδιαφέρει τα μέγιστα τη χώρα μας, καθώς οι αποφάσεις της είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διαχείριση του χρέους και τη συνέχιση του φθηνού δανεισμού.

Το ενδεχόμενο αναβολής των αποφάσεων για τον προσεχή Φεβρουάριο λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, είναι κάτι που απεύχεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς έχουν «παγώσει» οι αξιολογήσεις από τους πιστοληπτικούς οίκους, οι οποίοι αναμένουν την ετυμηγορία της ΕΚΤ για να προχωρήσουν στις δικές τους εκθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μια λύση- γέφυρα, ώστε συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων, προκειμένου η χώρα να μην μείνει στον αέρα. Καθώς, μη έχοντας επενδυτική βαθμίδα, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ακόμη στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί.

Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει η ΕΚΤ τη διάρκεια του προγράμματος επανεπενδύσεων και μετά το 2023, αλλά και να ενισχύσει την ευελιξία του χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τα ομόλογα του προγράμματος PEPP που λήγουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ, καθώς μόνο στο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου απέκτησε ελληνικούς τίτλους ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ επιτρέπει στο Δημόσιο να συνεχίσει και το 2022 τη συχνή έκδοση νέων τίτλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκειά τους για διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Επιπλέον, οι πιθανότητες της Αθήνας για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της θα βελτιωθούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας πέρα από την αναμενόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο. Και, εν κατακλείδι, όποιοι και εάν είναι οι περιορισμοί, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από τις καινοτομίες που εισήγαγε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως οι ευέλικτες αγορές, οι οποίες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν εκ νέου σε μελλοντικές περιόδους κρίσης.

Αν σου άρεσε κάνε