Χωρίς κατεύθυνση η Ασία με φόντο τα κινεζικά μάκρο
Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία για το εμπόριο στην Κίνα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Κίνας παρέμειναν ισχυρές τον Οκτώβριο, σε μια θετική ένδειξη για μια οικονομία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και τον κορονοϊό.
Η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 300,2 δισ. δολάρια, υψηλότερα κατά 27,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναπτύχθηκε κατά 4,9% στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το +7,9% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε στα 84,5 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 66,8 δισ. δολάρια του προηγουμένου μήνα.
Στο μεταξύ, η Ιαπωνία περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνθήκες, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, καθώς ο βασικός δείκτης επέκτεινε την πτώση του τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.
Ο δείκτης έδειξε ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, που αποτελείται από τα στοιχεία που αφορούν στην εργοστασιακή παραγωγή, στην απασχόληση και στις πωλήσεις λιανικής, υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 87,5 μονάδες.
Σε αυτό το κλίμα, η ηπειρωτική Κίνα ανακάμπτει από τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον Shangai Composite να προσθέτει 0,1% και τον Shenzhen σημειώνει οριακά κέρδη.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,57%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνοντας πτώση 0,93%.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 κινείται με απώλειες 0,31%, ενώ ο Topix χάνει 0,3%. Η Αυστραλία βρίσκεται επίσης σε αρνητικό έδαφος, με τον S&P/ASX 200 να υποχωρεί κατά 0,21%.
Στην Ταϊβάν ο Taiex σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,37%, ενώ ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά 0,46%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,24%.
Οι τιμές πετρελαίου σημειώνουν άνοδο κατά τις συναλλαγές στην Ασία, με τα futures του Brent να κερδίζουν 0,92% στα 83,50 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό προσθέτει 1,05% στα 82,12 δολάρια το βαρέλι.