Η S&P αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές
Σύμφωνα με τον οίκο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πέσουν κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2022
Μετά την αναπάντεχη έκπληξη του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η S&P.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank σε B+ από B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β από B-. Η αξιολόγηση της Aegean Baltic Bank επιβεβαιώθηκε στο B, ενώ τα senior preferred ομόλογα που εκδίδει η Eurobank αξιολογήθηκαν με B+.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της S&P, η αισθητή αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των ισολογισμών και τις νομισματικές εξελίξεις (στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόσβαση του κλάδου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης TLTRO της ΕΚΤ), έχουν οδηγήσει στη βελτίωση των δεικτών χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Όμως, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η ποιότητα κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής τους βάσης ενώ και οι δυνατότητες των αποτελεσμάτων τους επιδρούν περιοριστικά.
Η S&P αναγνωρίζει ότι οι καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν το έδαφος για την αναβίωση της πιστωτικής επέκτασης, τη στήριξη των προοπτικών των τραπεζών και της διαδικασίας εξυγίανσης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την εμπιστοσύνη στον κλάδο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πέσουν κάτω από το 20% έως τα τέλη του 2022.
Παρόλα αυτά, η αποκατάσταση των αποτελεσμάτων και τα ακόμα αδύναμα κεφάλαια αναγνωρίζονται ως οι βασικές προκλήσεις για τον κλάδο.
«Όπως και στην Κύπρο, τώρα πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν απομείνει με ένα σκληρότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον εν μέσω της πανδημίας και με έναν ιδιωτικό τομέα που ακόμα ανακάμπτει από τις κρίσεις της περασμένης δεκαετίας. Ακόμα και σε ένα περιβάλλον βελτιούμενων οικονομικών προοπτικών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Όπως εξηγούν, οι πιέσεις στα περιθώρια και τις προμήθειες θα επιμείνουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, καθώς οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να πάρουν τις δουλειές από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από όλες τις τελευταίες κρίσεις.
Το αυξημένο κόστος ρίσκου των επόμενων 12-18 μηνών αναμένεται να καλύψει τις πρόσθετες προβλέψεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των NPEs ή για τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόριουμ, εκ των οποίων ο οίκος περιμένει ότι το 25% θα «κοκκινίσει».
Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και οι ουσιαστικές εξοικονομήσεις κόστους θα στηρίξουν την κερδοφορία, αλλά μόνο σε ένα βαθμό, τονίζει η S&P.