Εκτίναξη τζίρου στα ελληνικά ομόλογα - «Τρέχει» το σχέδιο για την 3η έκδοση
Από τις αρχές Απριλίου η ΕΚΤ προχωρά σε αυξημένες αγορές ομολόγων - Νέα έξοδος με έκδοση 5ετούς ή 7ετούς, ενώ δεν αποκλείεται το re-opening του 10ετούς - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ.
Στα 479 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε σήμερα ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ ο ΟΔΔΗΧ προετοιμάζεται για την τρίτη στη σειρά έξοδο στις αγορές φέτος, υπό την πίεση της κάλυψης των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών από τα μέτρα για την πανδημία.
Η αυξημένη συναλλακτική κίνηση που καταγράφηκε στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος συνδέεται με τις αυξημένες αγορές στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας (PEPP).
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η συνολική αξία των ομολόγων που είχαν αγοράσει οι Κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, είχε φθάσει τα 943,647 δισ. ευρώ.
Οι συμμετοχές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP αυξήθηκαν κατά 16,3 δισ. ευρώ την εβδομάδα που έληξε στις 16 Απριλίου (πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας), από 17,1 δισ. ευρώ μια εβδομάδα πριν.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Απριλίου φαίνεται ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αυξημένες αγορές ομολόγων, καθώς στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, παρά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών, αγοράστηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 33 δισ. ευρώ.
Οι αγορές αναμένουν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διακριβώσουν τις προθέσεις της. Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ευνοεί τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.
Εκτιμάται ότι αυτή την εβδομάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αντλήσουν από τις αγορές ομολόγων περίπου 30 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει τεθεί μια έκδοση 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2,5- 3 δισ. ευρώ. Αν και, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το re-opening του υφιστάμενου 10ετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ο ΟΔΔΗΧ, εκμεταλλευόμενος τα χαμηλά επιτόκια στις αγορές, θα επιδιώξει την άντληση μεγαλύτερου ποσού από τα 12 δισ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικώς για εφέτος. Ενδέχεται δε, το συνολικό ποσό να ανέλθει ακόμη και στα 16 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επικείμενες αξιολογήσεις του αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αν και, ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία επ’ ουδενί θα επιτευχθεί μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade, ευελπιστούν να μπουν γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση.