Οι αγορές «εκδικούνται» τον Ερντογάν για την απόλυση Αμπάλ
Διπλή διακοπή για τις συναλλαγές - «Καταρρέει«» ο ΓΔ, άλμα για τα ασφάλιστρα κινδύνου - «Φύγετε τώρα από τα assets» συστήνει η Societe Generale
Σε κατάσταση… σοκ είναι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στον απόηχο της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να καθαιρέσει τον Νάτζι Αμπάλ από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας και να τον αντικαταστήσει με τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας ο βασικός δείκτης βρέθηκε να «καταρρέει» κατά 6%, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να παύσουν για 35 λεπτά, στο πλαίσιο του σχετικού μηχανισμού, σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.
Στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση αποκαταστάθηκε μόλις για 8 λεπτά, για να διακοπεί ξανά λόγω νέας «χασούρας» 7%.
Αυτή την ώρα ο βασικός δείκτης κάνει «ελεύθερη πτώση», χάνοντας σχεδόν 10%, με τη Societe Generale να συστήνει στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις long θέσεις τους στα τουρκικά assets, τονίζοντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε κρίση» και πιο συγκεκριμένα σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».
Τέσσερις μήνες μετά τον διορισμό του, ο Ερντογάν απέλυσε τον Αμπάλ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.
«Χωρίς εναπομείναντα αποθεματικά για την υπεράσπιση του νομίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο του ξένου και τοπικού επενδυτικού κεφαλαίου, ίσως να είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει ακόμη μία νομισματική κρίση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Societe Generale.
Η τουρκική λίρα αναμένεται να τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 9,7 λίρες ανά δολάριο το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, στις 9 λίρες το τρίτο τρίμηνο και στις 9,3 λίρες ανά δολάριο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, σημείωσε.
«Ο κόσμος είναι απλώς σοκαρισμένος», σημείωσε ο ίδιος, περιγράφοντας την πτώση του νομίσματος «ως τίμημα για την απόλυση του Αμπάλ».
Σημειώνεται ότι παράλληλα με το «ναυάγιο» στο ταμπλό, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου εγχώριου νομίσματος αυξήθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 19,06%, η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου σε δολάριο αυξήθηκε κατά 153 μονάδες βάσης, στο 7,41% και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών εκτοξεύθηκαν στις 472 μονάδες βάσης.
«Βυθίζεται» η τουρκική λίρα
Στο μεταξύ, «βουτιά» 15% έκανε νωρίτερα η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό.
Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 8,4850 έναντι του δολαρίου, από 7,2185, όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και συγκεκριμένα στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 8,58 λιρών ανά δολάριο.
Ο διορισμός του Sahap Kavcioglou, πρώην τραπεζίτη και μέλους του κυβερνώντος κόμματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αποτελεί την τρίτη ξαφνική αλλαγή που αποφασίζει ο Ερντογάν για τη θέση αυτή από τα μέσα του 2019.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του καθεστώτος της ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος.
Στην ανακοίνωση του ο Elvan αναφέρει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Προσθέτει πως το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει μέχρις ότου υπάρξει μια διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.