S&P: Περίπλοκο αλλά διαχειρίσιμο το «μέτωπο» των NPEs της πανδημίας
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα δυνητικό «γκρεμό» (cliff-edge) μετά τη λήξη των μορατόρια που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η S&P, εκτιμώντας ωστόσο ότι το ζήτημα μπορεί να είναι περίπλοκο αλλά θα είναι διαχειρίσιμο.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θα παρέμβει και θα βοηθήσει τους δανειολήπτες, που αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στην Ελλάδα έχουν παγώσει δάνεια της τάξης των 30 δισ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα Ιανουαρίου, αλλά τα προγράμματα αυτά λήγουν έως τα τέλη Μαρτίου.
«Η Ελλάδα είναι σε διαχειρίσιμη αλλά περίπλοκη κατάσταση», εκτιμά ο Paul Hollingworth, επικεφαλής για τον τομέα στην Creative Portfolios. Το πρόγραμμα «Γέφυρα» θα προσφέρει στήριξη όταν λήξουν τα μορατόρια, εκτιμά. Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει πάνω από 160.000 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, που προσφέρει στήριξη για εννέα μήνες. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα υπάρξει ανάλογο σχήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως ένα βαθμό, για τις τράπεζες η ζημιά είναι αναπόφευκτη. Η ΤτΕ περιμένει ότι τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα φτάσουν τα 8-10 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια, σημειώνεται στην ανάλυση, απέχει πολύ από τα 107 δισ. ευρώ που έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έχει εκτιμήσει ότι 15-20% των δανείων σε μορατόριουμ θα κοκκινίσει.
Ο αναλυτής της S&P Goksenin Karagoez υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ασφάλεια πόσο σημαντικό θα είναι το πρόβλημα, καθώς πολλά εξαρτώνται από την πρόοδο των εμβολιασμών και την ταχύτητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Τα νέα NPEs μπορεί να είναι πάνω από τις τραπεζικές εκτιμήσεις», δήλωσε σε συνέντευξη.
Ο Jonas Floriani, της Axia Ventures, συμφωνεί ότι είναι δύσκολο να δοθεί ένας αριθμός για τα πιθανά NPEs. «Θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Φυσικά θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες», έγραψε σε ένα email, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ίσως δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα.