Αρνητικά πρόσημα στις Ευρωαγορές την Πέμπτη
Σε στενό εύρος διακύμανσης έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της και το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ κράτησε το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) στα 1,85 τρισ. ευρώ, μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 500 δισ. ευρώ.
Διατήρησε παράλληλα τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεχίσει παράλληλα τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το μέγεθος του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε οριακά κέρδη 0,05% στις 410,89 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε πτωτικά 0,3% στις 13,906.67 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,67% στις 5,590.79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,43% στις 6,711.42 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,98%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 1%.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές σε ανοδικό έδαφος, ακολουθώντας τα ισχυρά κέρδη στην Ασία και τα χθεσινά ιστορικά υψηλά της Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα αναλάβει άμεση δράση για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο σταδιακά πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.