Σήμα κινδύνου από την Λαγκάρντ για τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρωζώνη
«Καμπανάκι» κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή της Ευρωζώνης χτύπησε το μεσημέρι της Πέμπτης η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας, όπου συμφωνήθηκε η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) μέχρι το Μάρτιο του 2022.
Όπως είπε η Λαγκάρντ, το νέο κύμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου αναμένεται να οδηγήσουν σε ύφεση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την Γαλλίδα αξιωματούχο, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν χρειάζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη για τις επιπτώσεις της πανδημίας και το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού» συμπλήρωσε η κ. Λαγκάρντ.
Ακόμα, τόνισε πως οι «προκλήσεις για την οικονομία, μετά και από τον εμβολιασμό κατά της νόσου, θα συνεχίσουν να είναι μεγάλες για το επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη, σημείωσε.
Όπω συμπλήρωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος, τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία θα είναι πιο βαρύς βραχυπρόθεσμα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η ΕΚΤ αναμένει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,3% για το 2020 (έναντι ύφεσης 8% προηγουμένως), θα παρουσιάσει ανάπτυξη 3,9% για το 2021 (έναντι ανάπτυξης 5% προηγουμένως) 4,2% για το 2022 (αντί για 3,2% προηγουμένως) και ανάπτυξη 2,1% για το 2023.
Επίσης, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης απέναντι στην κρίση του κορονοϊού και κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν άμεσα σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα επί του Ταμείου.