«Χαμένη» στους φόβους της πανδημίας η Ασία
Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 0,12% και ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έχασε έχασε 0,42%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κερδίζει 0,24%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai προσθέτει 0,44% και ο Shenzen κερδίζει 0,53%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,21%.
Στα μάκρο, τα στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό ετησίως σε σχεδόν μια δεκαετία, αυξάνοντας τους φόβους αποπληθωρισμού σε μια οικονομία που εξακολουθεί να ''αγωνίζεται'' με τις συνέπειες της πανδημίας. Η πτώση της εργοστασιακής δραστηριότητας της χώρας αυξήθηκε επίσης τον Νοέμβριο.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο για 7ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Το ετήσιο επιτόκιο διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 3,85% και το πενταετές επιτόκιο παρέμεινε στο 4,65%, σύμφωνα με το Reuters.
Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει μολύνει περισσότερα από 56 εκατομμύρια άτομα διεθνώς και έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία, έχει οδηγήσει τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους σε νέα υψηλά επίπεδα.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε πάνω από 272 τρισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να φτάσει τα 277 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αντιπροσωπεύοντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 365%.
Στην Ευρώπη, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το πακέτο ύψους 2 τρισ. δολαρίων δεν θα παραδοθεί τόσο γρήγορα όσο είχε προγραμματιστεί, μετά τα βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν επίσης ανασταλεί καθώς ένας διαπραγματευτής της ΕΕ διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό.