Ασία: Μοιρασμένα πρόσημα με το βλέμμα σε Wall και Buffet
Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές στην έναρξη της εβδομάδας, με ώθηση τόσο από ράλι της Wall Street και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, όσο και από τις νέες επενδύσεις του Warren Buffett σε ιαπωνικές εταιρείες.
Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κέρδισε 1,12%, στις 23.139,75 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί 0,86%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,23% ενώ, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει άνοδο 0,23% και ο Shenzen 0,17%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted "έχασε" 1,08%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,22%.
Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αγόρασε μερίδια λίγο μεγαλύτερα του 5%, σε πέντε από τα πιο σεβαστά εταιρικά ονόματα της Ιαπωνίας, με μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, τη στιγμή που οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και την αναζήτηση διαδόχου του από τον κυβερνών, συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο επίσημος δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτός των εργοστασίων στην Κίνα σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών στη χώρα έδειξε περισσότερα σημάδια ανάκαμψης από το σοκ του κορονοϊού.
Ο επίσημος μη μεταποιητικός δείκτης σημείωσε άνοδο στις 55,2 μονάδες τον Αύγουστο, σε σχέση με τις 54,2 μονάδες τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία του Αυγούστου αποτελούν την έκτη συνεχόμενη άνοδο μετά από την υποχώρηση του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 8% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε μια ένδειξη ανάκαμψης της εργοστασιακής δραστηριότητας από την πτώση που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, έκαναν λόγο για αύξηση 5,8%.
Επίσης, ο κλάδος αναμένει αύξηση της παραγωγής 4% τον Αύγουστο και 1,9% τον Σεπτέμβριο.
Τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα έχουν ανακτήσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών που υπέστησαν στην πρώτη φάση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία συνεχίζει να αυξάνεται.