Τι περιμένουν αναλυτές και αγορές από τον Πάουελ για τον πληθωρισμό
Στην αυριανή ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο της Fed, το οποίο θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι στραμμένοι οι προβολείς αγορών κι επενδυτών, αναμένοντας από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας να θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στον... υγιή πληθωρισμό.
Στην πραγματικότητα, ο Πάουελ αναμένεται να κινηθεί με την αντίστροφη τακτική σε σχέση με την αντίστοιχη του Πωλ Βόλκερ, όταν εξουδετερώθηκε ο πληθωρισμός στη δεκαετία του 1980.
Οι δύο πρόεδροι της Fed, θα μείνουν στην ιστορία για τις απόλυτα αντίθετες θέσεις τους. Από την πλευρά του, ο Βόλκερ ξεκίνησε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων, πλήττοντας τον πληθωρισμό, οδηγώντας τη χώρα σε ύφεση αλλά τελικά κερδίζοντας τον αγώνα ενάντια στις πιέσεις των τιμών, με αποτέλεσμα μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.
Από την άλλη, ο Πάουελ προγραμματίζει μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του πληθωρισμού εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της, καθώς σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο χαμηλός πληθωρισμός, αντανακλά μια «αργή» οικονομία και ένα κατώτερο επίπεδο ζωής.
Η ομιλία του Πάουελ, θα φέρει τον τίτλο «Επισκόπηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής» και θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα μιας ετήσιας έρευνας, τόσο μεταξύ των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας όσο και του κοινού, κατά τη διάρκεια μιας σειράς ανοιχτών εκδηλώσεων, σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η πολιτική στο μέλλον.
«Οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές για να βγει κάτι σημαντικό την Πέμπτη. Αυτή είναι πιθανώς μια ιστορική ομιλία.», δήλωσε ο Tom Graff, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος, της Brown Advisory.
«Οδεύοντας προς το συνέδριο, είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος Πάουελ θα αναγγείλει μια κίνηση υψηλού ρίσκου ως προς έναν ήπιο μέσο πληθωρισμό, στην επερχόμενη συνάντηση της Fed τον Σεπτέμβριο» ανέφερε ο Κρίσνα Γκουχα, επικεφαλής της διεθνούς πολιτικής και τραπεζικής στρατηγικής στην Evercore ISI.
Παράλληλα με τις εξαγγελίες για τον πληθωρισμό, η Fed φαίνεται να ενισχύει τη δέσμευσή της για την πλήρη απασχόληση, καθώς το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται τώρα στο 10,2%, χαμηλότερο δηλαδή από το 14,7% του Απριλίου, αλλά σημαντικά ψηλότερο από το 3,5%, προ πανδημίας.
Προκειμένου να εκπληρώσει και τις δύο δεσμεύσεις της, η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, έως την επίτευξη των στόχων.
«Η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας. Επί του παρόντος, δεν έχει καμία αξιοπιστία στο ότι μπορεί ή είναι πρόθυμη να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ανέβει υψηλότερα του 2%, και αυτό είναι ένα πρόβλημα.», σημείωσε ο Graff.
«Λαμβάνοντας υπόψη την εικόνα της αγοράς και καθώς πλησιάζουμε σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή και θεραπεία, η Fed θα πρέπει να εστιάσει σε προς τα πίσω βήματα. Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη συνέχιση αυτών των τακτικών, που μπορεί να ήταν απαραίτητες τον Μάρτιο αλλά δεν είναι πλέον», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδυτικών αξιωματικών της Bleakley Advisory Group.
Όταν διέρρευσαν τα πρακτικά του Ιουλίου, οι αγορές προσδοκούσαν σε περαιτέρω αποκαλύψεις σχετικά με τα μέτρα για τον πληθωρισμό καθώς τις παρεμβάσεις για τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης. Τα προγράμματα ρευστότητας και δανεισμού της Fed που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, χρησιμοποιήθηκαν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις δυνατότητές τους, συνέβαλαν όμως ως προς τη σταθεροποίηση των αγορών και την ενίσχυση της εκτίμησης ότι η κεντρική τράπεζα θα υποστηρίξει την οικονομία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Covid-19.
Τα πρακτικά «δεν είχαν την επίδραση,που περίμεναν οι επενδυτές ως προς τη μελλοντική πολιτική της Fed», αναφέρει σε σημείωμα ο Μάικλ Γουίλσον, της Morgan Stanley.