Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης: Πως οι επιχειρήσεις...γλίτωσαν από τον Covid-19
Με τον κορονοϊό να επελαύνει, η προσοχή στρέφεται μεταξύ άλλων στο πως οι κυβερνήσεις των χωρών από τη μία άκρη στην άλλη ανταποκρίνονται στο μεγάλο στοίχημα της οικονομίας, που δέχεται το βαρύ πλήγμα της πανδημίας.
Παράλληλα, το «βλέμμα» μοιράζεται και στον ρόλο των επιχειρήσεων εν μέσω μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, όπως αυτής του του Covid – 19.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σιγκαπούρη, η οποία ως έδρα πολλών μεγάλων εταιρειών, έχει εδώ και χρόνια επενδύσει στην επιχειρηματική σταθερότητα, ακόμα και σε περιόδους, κατά τις οποίες οι γεωπολιτικές εντάσεις εξαπλώνονται παγκοσμίως.
Έτσι, όταν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού απείλησε να ανατρέψει αυτήν την ισορροπία, οι αρχές κινούμενες με γρήγορα αντανακλαστικά, ανακοίνωσαν ένεση ρευστότητας άνω των 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τόνωση της οικονομίας, με την τελευταία μάλιστα να τοποθετείται μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Όταν η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση του 2009, κορυφαίες πολυεθνικές στον κλάδο της βιομηχανίας άδραξαν την ευκαιρία να εξελιχθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC Make it εξετάζει το πώς εταιρείες από τους χώρους της μεταποίησης, των τραπεζών και της τεχνολογίας συνέβαλαν στην προσπάθεια υποστήριξης της οικονομίας.
Το δίδαγμα από τον SARS το 2003
Κατά την κορύφωση της πανδημίας, η μεταποίηση, η σημαντικότερη βιομηχανία της Σιγκαπούρης, ήταν ο μόνος τομέας που αναπτύχθηκε, επεκτεινόμενος κατά 2,5%, καθώς η ζήτηση των βιοϊατρικών αγαθών αυξήθηκε.
Η κατασκευάστρια εταιρεία 3Μ, έθεσε σε εφαρμογή τα όσα διδάχτηκε από το ξέσπασμα του ιού SARS 2003, θέτοντας σε 24ωρη λειτουργία τη γραμμή παραγωγής της και διπλασιάζοντας έτσι την κατασκευή και διάθεση αναπνευστικών συσκευών Ν95.
«Λάβαμε τη συνειδητή απόφαση να επενδύσουμε στην επόμενη πανδημία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τομέα νοτιοανατολικής Ασίας στο CNBC Make it.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η 3Μ παρήγαγε περισσότερους από 800 εκατομμύρια αναπνευστήρες παγκοσμίως, ακόμη και όταν το κλείσιμο των συνόρων απειλούσε να διαταράξει την παραγωγή. Συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές της Σιγκαπούρης - έδρα των γραφείων της νοτιοανατολικής Ασίας - ώστε να διατηρήσει την επιχείρηση ζωντανή και να μετεγκαταστήσει στην περιοχή το προσωπικό, που συνήθως μεταφερόταν καθημερινά από τη γειτονική Μαλαισία.
Το «κλειδί» της χρηματοδότησης
Το ίδιο διάστημα και ενώ οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας οδηγούσαν τις επιχειρήσεις σε παύση εργασιών, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή χρηματοδότησης και στη διατήρηση πολλών επιχειρήσεων σε λειτουργία.
Στα παραπάνω περιλαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των περιορισμών των ταμειακών ροών για περισσότερες από 270.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Σιγκαπούρης.
Οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων της χώρας και το 72% του εργατικού δυναμικού. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας, η DBS - η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοανατολικής Ασίας - εξέδωσε προσωρινά δάνεια 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις. Από τα δάνεια αυτά, περίπου 9 στα 10 (87%) απορροφήθηκαν από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Όπως σε οποιαδήποτε οικονομία, θα δείτε ότι οι ΜΜΕ είναι ο θεμέλιος λίθος. Είναι υπεύθυνες για πολλές οικονομικές δραστηριότητες μιας χώρας, και ως εκ τούτου απασχολούν πολλούς ανθρώπους », δήλωσε ο Tse Koon Shee, διευθυντής του ομίλου DBS και επικεφαλής της τράπεζας, στη Σιγκαπούρη.
Η ώρα του ψηφιακού μεταχησματισμού
Το μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο που προκλήθηκε από την πανδημία, επιτάχυνε τις εξελίξεις και στην τεχνολογία, καθώς εργαζόμενοι και επιχειρηματίες προσαρμόστηκαν σε νέους τρόπους εργασίας.
Σε αυτό έχει συμβάλλει και η Microsoft από τα κεντρικά γραφεία της στη Σιγκαπούρη, μέσω των προϊόντων της, όπως το Microsoft Teams και το Azure cloud computing.
«Λέμε πως έχουμε δει δύο χρόνια ψηφιακού μετασχηματισμού σε δύο μήνες, ως αποτέλεσμα του Covid», δήλωσε η Fiona Carney, διευθύντρια της Microsoft APAC.
Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η χρήση του Microsoft Teams αυξήθηκε κατά 500% στην Κίνα, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν λόγω της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, να εργάζονται από το σπίτι. Σε αρκετές περιπτώσεις, η εταιρεία χρειάστηκε να αναπτύξει νέα συστήματα για πελάτες, σε λιγότερο από 48 ώρες.
Η DBS σημείωσε αύξηση κατά 30% από τη χρήση των ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς οι πελάτες της έψαχναν νέους τρόπους για τη διεξαγωγή συναλλαγών. Η τράπεζα έχει τώρα 3,4 εκατομμύρια ψηφιακούς χρήστες, σχεδόν το ένα τρίτο (29%) εκ των οποίων εξυπηρετεί εντελώς διαδικτυακά.
Με το «βλέμμα» στο ΑΕΠ
Αν και πολλές από τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις ήταν αναγκαίες, μια τέτοια ταχεία ψηφιοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμεση οικονομική ανάκαμψη της Σιγκαπούρης και της περιοχής.
Μια μελέτη στις αρχές του τρέχοντος έτους από τη Cisco και τη συμβουλευτική εταιρεία IDC, υπολόγισε ότι έως το 2024, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ασία, θα μπορούσε να προσθέσει 2,6 - 3,1 τρισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της περιοχής.
Η Σιγκαπούρη έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εδώ και χρόνια, αλλά πολλές επιχειρήσεις έχουν αποφύγει αυτήν την πορεία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Carney της Microsoft, «η αντίσταση μειώνεται σε κάθε κλάδο».
Εξοπλίζοντας την κοινωνία
Καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία, σημαντική είναι συνάμα και η προσφορά τους σε κοινωνικό επίπεδο.
«Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τοπικούς εμπειρογνώμονες και την κυβέρνηση για να κατανοήσουμε τι αλλάζει στο τοπίο», δήλωσε ο McGuigan.
Για τη Microsoft, πρόκειται απλά για χρήση των δεδομένων από προϊόντα της, όπως η υπηρεσία δικτύωσης LinkedIn, ώστε να βοηθήσει στην προετοιμασία των πολιτών για ένα νέο μέλλον. Ήδη, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει δωρεάν κατάρτιση σε 25 εκατομμύρια άτομα φέτος, για να τους εξοπλίσει με νέες ψηφιακές δεξιότητες.
"Τελικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, εντοπίζοντας τις τάσεις και γνωρίζοντας ποια είναι η επόμενη γενιά ρόλων και θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Carney.
Τον Απρίλιο, η DBS ξεκίνησε το DBS Stronger Together Fund ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να υποστηρίξει τμήματα της Ασίας, που είχε πληγεί από την πανδημία. Αυτό περιλάμβανε κοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως η απόκτηση φαγητού από καταστήματα τροφίμων, που αντιμετώπιζαν προβλήματα και με τη σειρά τους την παροχή 700.000 δωρεάν γευμάτων στους πολίτες της Σιγκαπούρης.
«Ο λόγος που ξεκινήσαμε πριν από πενήντα χρόνια, ήταν να διευκολύνουμε την ανάπτυξη της Σιγκαπούρης. Αρχίσαμε με την επωνυμία «Τράπεζα Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης», δήλωσε ο Shee. «Έτσι, καθώς έχουμε παίξει αυτόν τον σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Σιγκαπούρης από τον τρίτο κόσμο στον πρώτο, τι θα ακολουθήσει; Αυτός ο στόχος ευνεχίζει να βρίσκεται στο DNA μας. "